Πάταξη της φοροδιαφυγής στην Πορτογαλία με «τυχερό τιμολόγιο»

Πάταξη της φοροδιαφυγής στην Πορτογαλία με «τυχερό τιμολόγιο»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατική λοταρία που μοιράζει πολυτελή αυτοκίνητα αποφάσισε να οργανώσει η πορτογαλική κυβέρνηση για να προωθήσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το ζήτημα της παραοικονομίας, και να ευαισθητοποιήσει τους Πορτογάλους πολίτες. Η κλήρωση με τον τίτλο «Τυχερό τιμολόγιο» θα πραγματοποιείται στην Πορτογαλία από τις δεκαεπτά Απριλίου και θα δωρίζει δύο Audi A4 κάθε εβδομάδα στους τυχερούς νικητές. Οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να ζητήσουν ένα τιμολόγιο από οποιοδήποτε κατάστημα όπου θα αναγράφεται ο φορολογικός τους αριθμός, όταν πραγματοποιούν αγορές αξίας δέκα ευρώ, για να συμμετάσχουν στην κλήρωση. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ελέγξουν ηλεκτρονικά εάν ο καταστηματάρχης έχει υποβάλει το τιμολόγιό τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το υποβάλουν και οι ίδιοι. Οι κληρώσεις θα προβληθούν και τηλεοπτικά.

Η πορτογαλική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη σχετικά με το εγχείρημα, αφού οι αριθμοί των σχετικών τιμολογίων αυξάνονται γρήγορα. Ο Πορτογάλος γραμματέας του κράτους για τη φορολογία, Πάουλο Νούντσιο, σχολίασε ότι «οι καταναλωτές έχουν αρχίσει σε μεγάλο βαθμό να δεσμεύονται στη μάχη κατά της παραοικονομίας». Ο Νούντσιο υπολογίζει ότι τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να προσθέσουν στα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 600 με 800 εκατομμύρια ευρώ. Ερευνα της εταιρείας AT Kearney στα τέλη του περασμένου χρόνου υπέδειξε ότι η παραοικονομία αντιστοιχούσε στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, δηλαδή σε πάνω από 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογιζόμενη στο 19% του ΑΕΠ, η παράνομη οικονομική δραστηριότητα στην Πορτογαλία ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά περίπου επτά μονάδες.

Η Πορτογαλία το τελευταίο διάστημα έχει λάβει διάφορα μέτρα, ώστε να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Εχει ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και έχει επενδύσει στη σχετική τεχνολογία, ενώ εργάζονται για το ζήτημα περισσότεροι φοροτεχνικοί. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 25% τον Ιανουάριο από τον περασμένο χρόνο.

Οι διάφοροι καταστηματάρχες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν παρατηρήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τιμολόγια, αν και εμφανίζονται συχνά πελάτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη λοταρία. «Δεν έρχονται σε αγέλες, αλλά οι περισσότεροι μιλούν για τη διαδικασία με μισή καρδιά», δήλωσε ο Μπεμπιάνα Αζεβέδο, πωλητής σε κατάστημα ρούχων στη Λισσαβώνα. «Λένε συνήθως ότι δεν θα είχαν αρκετά χρήματα ώστε να συντηρήσουν το αυτοκίνητο ή ότι θα έπρεπε να το πουλήσουν, για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους», πρόσθεσε.

Οι επικριτές του εγχειρήματος, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Ενωση Προστασίας του Καταναλωτή, υποστηρίζουν πως μπορεί μέσω της διαδικασίας να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στην καταναλωτική δραστηριότητα των Πορτογάλων πολιτών. Την ίδια στιγμή, καταδεικνύουν ότι τα δύο εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για την αγορά των αυτοκινήτων θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, αντί να σπαταληθούν με αυτόν τον τρόπο. «Είναι ένας τρόπος να ελέγξουν τους ανθρώπους και μπορεί ο νικητής να αποκτήσει περισσότερα προβλήματα παρά χαρά, ιδιαίτερα αν είναι ηλικιωμένος», δήλωσε ένας 60χρονος μηχανικός αυτοκινήτων, ο Αρμένιο Κοέλο. Στις εβδομαδιαίες κληρώσεις θα χαρίζονται αυτοκίνητα Audi A4, αξίας 35.300 ευρώ, ενώ σε ορισμένες ειδικές κληρώσεις οι νικητές θα κερδίζουν το ακριβότερο Audi A6, που κοστίζει 48.000 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT