Σίσι: «Ξοφλημένη» η Αδελφότητα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Κάθε ενδεχόμενο συμφιλίωσης με την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα απέκλεισε κατηγορηματικά ο υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου και de facto επικεφαλής του κράτους, στρατάρχης Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Σίσι, που χαρακτήρισε την Αδελφότητα «ξοφλημένη», κατηγορεί την ιστορική ισλαμική οργάνωση για στενούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις, αποκαλύπτοντας τη Δευτέρα ότι οι διωκτικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ήδη δύο σχέδια δολοφονίας του. «Δύο συνωμοσίες με στόχο τη δολοφονία μου έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Δεν φοβάμαι, γιατί πιστεύω στη μοίρα», είπε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα της Αιγύπτου, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Σίσι δήλωσε: «Οφείλω να σας πω ότι δεν ήμουν εγώ που σήμανε το τέλος της Αδελφότητας. Εσείς οι Αιγύπτιοι είστε πίσω από το επίτευγμα αυτό». Ερωτηθείς αν η Αδελφότητα θα πάψει να υφίσταται κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας, ο Σίσι είπε: «Ναι. Αυτό θα γίνει».

Ο Σίσι αναμένεται να επικρατήσει με ευκολία στις εκλογές της 26ης και 27ης Μαΐου, αντιμέτωπος με τον αριστερό Χαμντίν Σαμπαχί, που είχε αναδειχθεί τρίτος σε ψήφους στις εκλογές του 2012 με νικητή τον Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Σίσι, επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, εκπροσωπεί τη νέα γενιά Αιγύπτιων αξιωματικών, με σπουδές στο εξωτερικό αλλά χωρίς πολεμική εμπειρία.

Από τη μεριά της, η εκτός νόμου πλέον Μουσουλμανική Αδελφότητα επιμένει πως είναι μια ειρηνική οργάνωση, κατηγορώντας τον Σίσι για στρατιωτικό πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μόρσι.

Η ανατροπή και φυλάκιση του Μόρσι, η απαγόρευση της Αδελφότητας και οι συλλήψεις χιλιάδων στελεχών της οδήγησε, όμως, στη δημιουργία ένοπλου ισλαμικού κινήματος, οι τρομοκρατικές ενέργειες του οποίου έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους, κυρίως μεταξύ στρατιωτών και αστυνομικών, σε βομβιστικές ενέργειες και οργανωμένες επιθέσεις. Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου διέφυγε ως εκ θαύματος από βομβιστική επίθεση. Την περασμένη εβδομάδα, στρατοδικείο του Καΐρου καταδίκασε τον ηγέτη της Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντιέ, και εκατοντάδες οπαδούς του σε θάνατο.

Τις υπερβολές των διωκτικών υπηρεσιών παραδέχθηκε ο στρατάρχης Σίσι στη συνέντευξή του, επισημαίνοντας: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα σε συνθήκες τέτοιας σύγχυσης, χωρίς ορισμένες παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο νόμος, όμως, υπάρχει και οι Αρχές θα φροντίσουν ώστε τα φαινόμενα αυτά να μην επαναληφθούν».

Παρότι, πάντως, η Αδελφότητα έχει αντιμετωπίσει και κατά το παρελθόν τη στυγνή κρατική καταστολή, όπως μετά την άνοδο στην εξουσία του Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ το 1954, το ιστορικό ισλαμικό κίνημα απέδειξε πόσο ανθεκτικό είναι. Το 1981, μέλη της Αδελφότητας δολοφόνησαν τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, δικαστήριο της πρωτεύουσας αποφάσισε χθες τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, αποκλείοντας έτσι τη συμμετοχή τους ως υποψηφίων σε επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η απόφαση εξασφαλίζει πως πρώην στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος δεν θα μπορούν να κατέβουν υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν τις προεδρικές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT