Προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο το Παρίσι

Προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο το Παρίσι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η διπλή στρατηγική της γαλλικής κυβέρνησης ενόψει ευρωεκλογών συνοψίζεται στο εξής: από τη μία πλευρά, υπέρ πάντων προεκλογικός αγώνας προκειμένου να αναδειχθεί το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών και από την άλλη, προετοιμασία διαχείρισης ενός εκλογικού αποτελέσματος που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προμηνύεται καταστροφικό.

«Στις 25 Μαΐου δεν ψηφίζουμε υπέρ ή κατά της Ευρώπης, ούτε περνάμε από το φως στο σκότος. Μπορούμε όμως να περάσουμε από μια Ευρώπη της Δεξιάς σε μια Ευρώπη της Αριστεράς. Αυτό κρίνεται στις κάλπες και σίγουρα είναι μια ελπίδα που μπορεί να κινητοποιήσει», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου νοτιοανατολικής Γαλλίας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βενσάν Πεγιόν.

Οι δύο μεγάλες οικογένειες του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η σοσιαλιστική ομάδα, κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν ελάχιστο προβάδισμα στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Απ’ αυτή την άποψη, το επιχείρημα με το οποίο ο Γάλλος σοσιαλιστής επιχειρεί να κινήσει το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του είναι απόλυτα λογικό: «Με λίγη προσπάθεια, θα γείρουμε την πλάστιγγα».

Το πρόβλημα, όμως, όπως παρατήρησε άλλο κομματικό στέλεχος σε συνέντευξη στην εφημερίδα Figaro, είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι και τόσο δεκτικοί. «Στον δρόμο, νιώθουμε μια επιθετικότητα που δεν υπήρχε στις δημοτικές εκλογές», είπε στην εφημερίδα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, εκφράζοντας την ελπίδα να υπερβούν οι σοσιαλιστές το 17%. «Αλλιώς θα είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση», αναφέρει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο CSA την περασμένη εβδομάδα, το κόμμα του προέδρου Ολάντ κατατάσσεται τρίτο με 18%, πίσω από το κεντροδεξιό UMP που συγκεντρώνει 21% και από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που εκτιμάται στο 25%.

Το δημοσκοπικό ενδεχόμενο επικράτησης του Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με την οδυνηρή ήττα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, η οποία προκάλεσε κυβερνητικό ανασχηματισμό, έχουν οδηγήσει τον Γάλλο πρόεδρο να προετοιμάζεται εντατικά για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τη Figaro, το διάγγελμα που θα απευθύνει ο Φρανσουά Ολάντ την επομένη των ευρωεκλογών «θα αφορά την εθνική πολιτική (ανάλογα με το αποτέλεσμα του Εθνικού Μετώπου) ή το ευρωπαϊκό πεδίο και τη νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη». «Ο πρόεδρος έχει καταλάβει εδώ και καιρό ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ άσχημο».

Αντιθέτως, στην Ιταλία, ο επίσης κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διατηρεί ακόμη ελπίδες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη φορά που ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας δοκιμάζεται στις κάλπες. Οι ευρωεκλογές αφορούν, φυσικά, τη σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά σε καμία χώρα δεν αποσυνδέονται από τις εσωτερικές πολιτικές συνθήκες. Μπορεί φέτος τα ευρωπαϊκά κόμματα να παρουσιάζουν υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, όμως αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία θα μπορούσε να αποτελεί μεταφορά για όλη την Ευρώπη: Στις προεκλογικές αφίσες των Χριστιανοδημοκρατών εμφανίζεται παντού η Αγκελα Μέρκελ και πουθενά ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT