Διεργασίες Γιούνκερ με τους επικεφαλής των κομμάτων στο ΕΚ

Διεργασίες Γιούνκερ με τους επικεφαλής των κομμάτων στο ΕΚ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πρωινή συνάντηση τους οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να είναι ο πρώτος που θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες, ώστε  να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και έτσι και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την θέση με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι “η επιθυμία του Ευρωκοινοβουλίου είναι ότι ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος να πάρει και την εντολή για να κερδίσει την πλειοψηφία” και πρόσθεσε ότι αν ο Γιούνκερ δεν καταφέρει την πλειοψηφία, ο επόμενος που θα πρέπει να πάρει την εντολή είμαι εγώ.”

Συγχρόνως ο αρχηγός του κόμματος των Σοσιαλιστών Χανς Σβόμποντα δήλωσε ότι “οι σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν συνολικά δεύτεροι στις ευρωεκλογές, θα υποστηρίξουν τον Γιούνκερ μόνον αν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».

Αυτή την ώρα διεξάγεται η συνάντηση του κ. Σουλτς με τον πρόεδρο του Συμβούλιου Χέρμαν Βαν Ρομπόυ πάνω στο θέμα, μεταφέροντας την απόφαση των αρχηγών κομμάτων να δώσουν την εντολή να σχηματίσει πλειοψηφία ο νικητής των εκλογών κ. Γιούνκερ.

Στις 20.00 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί το άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ, όπου εκεί θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και μία αρχική συζήτηση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, στην ατζέντα των θεμάτων βρίσκεται και η Ουκρανία και η  κατάσταση της χώρας μετά τις εκλογές που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT