Σε αναζήτηση συμμάχων η Μαρίν Λεπέν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη δύσκολη αποστολή του συγκερασμού των άκρων στην Ευρωβουλή έχει αναλάβει η νικήτρια των ευρωεκλογών στη Γαλλία και πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Τις συνομιλίες με ευρωπαϊκά ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα είχε εκκινήσει παρασκηνιακά το Μέτωπο εδώ και μήνες, όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα Metro. Η φιλοδοξία της κ. Λεπέν να αναδειχθεί σε επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Στρασβούργο σκοντάφτει, όμως, σε αντικειμενικές δυσκολίες. Η ίδρυση τέτοιας ομάδας απαιτεί 25 ευρωβουλευτές, από επτά διαφορετικές χώρες. Παρότι το Μέτωπο διαθέτει πλέον 24 βουλευτές, η συμμαχία τους με βουλευτές άλλων χωρών, από ιδεολογικά αντίπαλους πολιτικούς χώρους, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Μέχρις ότου σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι ακροδεξιοί βουλευτές δεν μπορούν να καταθέσουν νομοσχέδια στην Ολομέλεια, ενώ ο χρόνος ομιλίας τους είναι περιορισμένος. Η σύσταση ομάδας θα απελευθερώσει επίσης 2,5 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, για την πρόσληψη γραμματέων και βοηθών.

Οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές του Ukip έχουν ήδη απορρίψει σχετική πρόταση της Μαρίν Λεπέν, εκτιμώντας ότι «ο αντισημιτισμός βρίσκεται στο DNA της». Ανάλογη αρνητική στάση τηρούν -μέχρι στιγμής- οι Δανοί ακροδεξιοί, οι Φινλανδοί και οι Γερμανοί του AfD.

Η ίδια η κ. Λεπέν απορρίπτει, στο μεταξύ, κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με την ελληνική Χρυσή Αυγή και το ουγγρικό Τζόμπικ, θεωρώντας τα υπερβολικά ακραία.

Ο ειδικός της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, Ζαν-Ιβ Καμί, λέει: «Ραχοκοκαλιά της ομάδας θα είναι το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το αυστριακό VPO. Μεταξύ των “φίλων” της κ. Λεπέν πρέπει επίσης να υπολογίσουμε το βελγικό Vlams Belang, την ιταλική Λέγκα του Βορρά και το ολλανδικό PVV. Αν και η Μαρίν Λεπέν έχει σημαντικές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο της, το ερώτημα είναι τι διάρκεια ζωής θα έχει μια τέτοια συμμαχία. Η άκρα Δεξιά είχε πετύχει άλλες δύο φορές να σχηματίσει ομάδα στο Στρασβούργο, υπό την αιγίδα του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Οι προσπάθειες αυτές αποδείχθηκαν, όμως, θνησιγενείς.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου θα πρέπει επίσης να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της ότι οι δυνατότητες που διαθέτει για να εμποδίσει την ψήφιση νόμων είναι ελάχιστες, καθώς η Ευρωβουλή δεν προσφέρει στις ομάδες της πολιτικής μειοψηφίας τη δυνατότητα αρνησικυρίας-βέτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT