Η γκάφα της CIA με τον σταθμάρχη της στην Καμπούλ

Η γκάφα της CIA με τον σταθμάρχη της στην Καμπούλ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταυτότητα του σταθμάρχη της CIA στην Καμπούλ αποκάλυψε εκ παραδρομής το Σάββατο 24 Μαΐου, ο Λευκός Οίκος. Το όνομα του υψηλόβαθμου στελέχους της CIA περιελήφθη σε κατάλογο που απεστάλη σε μέσα ενημέρωσης, ενόψει της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του πρόεδρου Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα στους Αμερικανούς στρατεύσιμους στο Αφγανιστάν.

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε το σφάλμα, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Washington Post», για να εκδώσει αναθεωρημένο κατάλογο ονομάτων, από τον οποίο έλειπε ο επικεφαλής του «σταθμού» της υπηρεσίας στην αφγανική πρωτεύουσα. Στο αρχικό έγγραφο, δίπλα στο όνομα του επικεφαλής, υπήρχε ο τίτλος «σταθμάρχης Καμπούλ», όρος που χρησιμοποιεί η CIA για το ανώτατο στέλεχός της σε κάθε πρεσβεία.

Η αποκάλυψη αποτελεί μία από τις σπανιότατες περιπτώσεις, που η ταυτότητα στελέχους της CIA δημοσιοποιείται από την ίδια την υπηρεσία. Συνήθως, πίσω από τις αποκαλύψεις αυτές βρίσκονταν δημοσιογράφοι, όπως στα δημοσιεύματα του αριστερού αμερικανικού περιοδικού «Counterspy», που φέρεται να οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφονηθέντος από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς.

Το 1982, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νόμο, που ποινικοποιεί τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας πρακτόρων της CIA. Η μόνη ανάλογη περίπτωση των τελευταίων ετών είναι αυτή της Βάλερι Πλέιμ, η ιδιότητα της οποίας δημοσιοποιήθηκε, στο πλαίσιο εκστρατείας συκοφαντίας από στελέχη της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους εναντίον του επικριτή του πολέμου στο Ιράκ, διπλωμάτη συζύγου της.

Το επίμαχο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απεστάλη σε δημοσιογράφους, που συνόδευσαν τον πρόεδρο Ομπάμα στη μετακίνησή του στο Αφγανιστάν, ενώ περιελήφθη σε δελτίο Τύπου με περίπου 6.000 παραλήπτες, στις ΗΠΑ και το εξωτερικό. Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν ονόματα, όπως αυτά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Καμπούλ, Τζέμις Κάνιγχαμ και του επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων, στρατηγού των πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ατόπημα

Ο αρχισυντάκτης του γραφείου Λευκού Οίκου της Washington Post, Σκοτ Ουίλσον, ανέφερε ότι αμέσως μετά την αποστολή του email, παρατήρησε την ασυνήθιστη αναφορά στον σταθμάρχη και επικοινώνησε με την προεδρία για να την επισημάνει. Αρχικά, το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου δεν ήγειρε αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του μηνύματος, καθώς αυτό είχε προέλθει από αξιωματούχους του στρατού. Λίγο αργότερα, στελέχη του Λευκού Οίκου συνειδητοποίησαν το σφάλμα και έσπευσαν να δημοσιεύσουν αναθεωρημένο κατάλογο, χωρίς το όνομα του Σταθμάρχη. Το ατόπημα είχε, όμως, ήδη κυκλοφορήσει ευρέως μέσω του Twitter.

Αγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν η CIA θα αντικαταστήσει τον επικεφαλής της στο Αφγανιστάν. Ο σταθμάρχης της Καμπούλ, υπεύθυνος για έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς στον κόσμο με εκατοντάδες πράκτορες, αναλυτές και άλλους υφιστάμενους, βρίσκεται άλλωστε σε προσωπική επικοινωνία με ανώτατα στελέχη της αφγανικής κυβέρνησης, ενώ η θέση του δεν προβλέπει τη συμμετοχή του σε μυστικές επιχειρήσεις, εκτός της πρεσβείας.

Τα τελευταία χρόνια, οι ταυτότητες τουλάχιστον τριών σταθμαρχών της CIA στο Πακιστάν έχουν δημοσιοποιηθεί σε τοπικά ΜΜΕ. Σε μία από τις περιπτώσεις αυτές, πράκτορας της CIA έγινε στόχος απειλών κατά της ζωής του, μετά τη δημοσιοποίηση της ταυτότητάς του.

Μόνη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η άμεση απομάκρυνση του πράκτορα και η απώλεια για τη CIA ενός έμπειρου στελέχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT