Η Ελισάβετ στο Κοινοβούλιο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επικρίσεις για έλλειψη νέων ιδεών αντιμετώπισε χθες η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Κάμερον, μετά την ανακοίνωση του νομοθετικού προγράμματος από τη βασίλισσα Ελισάβετ στην τελετουργική πρώτη ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Στην ομιλία της, που είχε διάρκεια μόλις δέκα λεπτά, στη μεγάλη αίθουσα της Βουλής των Λόρδων, η Ελισάβετ ανακοίνωσε την προώθηση έντεκα νέων νομοσχεδίων προς ψήφιση πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2015.

Το συνταξιοδοτικό

Εκτός από τη σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα άλλα νομοσχέδια ήταν γνωστά, ενώ τα μέτρα που επιφέρουν χαρακτηρίστηκαν δευτερεύοντα. Στον λόγο της, η βασίλισσα ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους Βρετανούς ασφαλισμένους μεγαλύτερο έλεγχο των συνταξιοδοτικών τους θεμάτων, όπως με την εισαγωγή ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Ο ετήσιος λόγος της βασίλισσας ενώπιον του Κοινοβουλίου θεωρείται σημαντικός σταθμός της πολιτικής ζωής της Βρετανίας, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να παρουσιάσει δημόσια μέχρι τριάντα νομοσχέδια. Πολλές βρετανικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία που προσφέρει ο λόγος του θρόνου για να παρουσιάσουν λαοφιλή νομοσχέδια.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όμως, αποτελούμενη από στελέχη των Συντηρητικών αλλά και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δεν μπορεί να συμφωνήσει πώς να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Καθώς οι εκλογές του 2015 πλησιάζουν, και τα δύο κόμματα του συνασπισμού επιδιώκουν να διαχωρίσουν πολιτικά τις θέσεις τους, υποσκάπτοντας κάθε προσπάθεια συντονισμένου νομοθετικού έργου.

Η θέσπιση της πενταετούς κυβερνητικής θητείας το 2011, όμως, και η επιθυμία και των δύο κυβερνητικών κομμάτων να εμφανισθούν ότι αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα την εξουσία, υποχρεώνουν τους νομοθέτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουν τις διενέξεις.

Μεταξύ των νέων νόμων που ανακοινώθηκαν, ξεχωρίζει η δυνατότητα των ψηφοφόρων να ζητούν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, με στόχο την αντικατάσταση των βουλευτών τους, αλλά και η δέσμευση για υιοθέτηση χρέωσης στις πλαστικές σακούλες που προσφέρουν μέχρι στιγμής δωρεάν τα βρετανικά σούπερ μάρκετ.

«Κυβέρνηση ζόμπι»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Εργατικών, Αντζελα Ιγκλ, δήλωσε ότι το ισχνό νέο νομοθετικό έργο δείχνει μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση. «Αυτή είναι μια κυβέρνηση-ζόμπι, που χάνει συνέχεια την ορμή της, αποδεικνύοντας ότι δεν διαθέτει νέες ιδέες», είπε η κ. Ιγκλ.

Πηγές των Εργατικών ανέφεραν χθες την έκπληξή τους για την απουσία σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών στον λόγο του θρόνου, όπως για την ενίσχυση και την εγγύηση της βιωσιμότητας του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, NHS, που αποτελεί πάγιο αίτημα του εκλογικού σώματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT