ΣΑΟ ΠΑΟYΛΟ. Καθώς η οικοδέσποινα του Μουντιάλ Βραζιλία προσπαθεί από χθες να προσθέσει έναν ακόμη τίτλο παγκόσμιας πρωταθλήτριας ποδοσφαίρου στο ενεργητικό της, η πρόεδρος της χώρας Nτίλμα Ρούσεφ εντείνει την προεκλογική της εκστρατεία για την επανεκλογή της το προσεχές φθινόπωρο. Λίγες μέρες προτού ο προπονητής της εθνικής ομάδας Λουίζ Φελίπε Σκολάρι ανακοινώσει τη σύνθεσή της, η Ρούσεφ εξήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις στο εμβληματικό κοινωνικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος.
Πριν από ένα χρόνο αυτού του είδους τα προεκλογικά τεχνάσματα έμοιαζαν περιττά. Οι αναλυτές θεωρούσαν βέβαιη την επανεκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου. Πολλοί μάλιστα πίστευαν ότι η Ρούσεφ θα εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις 5 Οκτωβρίου και να αποφύγει μία δεύτερη αναμέτρηση τρεις εβδομάδες αργότερα. Τώρα «το πλέον προβλέψιμο στοιχείο των προεδρικών εκλογών είναι πόσο απρόβλεπτες είναι», λέει ο Ρομπέρτο Τεϊχέρα ντε Κόστα, μέλος ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα το Σάο Πάολο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης 4ετούς θητείας της, η Ρούσεφ απολάμβανε ποσοστά αποδοχής που ωχριούν μόνο σε σχέση με την αστρονομική δημοτικότητα του προκατόχου και μέντορά της, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έφυγε από τον θώκο του με ποσοστό πάνω από 80%.
Στη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (Confederations Cup), που αποτέλεσε ένα είδος προθέρμανσης για το Μουντιάλ, οι διαδηλωτές αμφισβήτησαν τις υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή των γηπέδων εις βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών και διεκδίκησαν «επιπέδου FIFA» παροχές υγείας, παιδείας και μεταφοράς, σε μία ειρωνική αναφορά στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει το σώμα. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, η δημοτικότητα της προέδρου έπεσε 27 ποσοστιαίες μονάδες.
Η πρεμιέρα του Μουντιάλ συνέπεσε με κινητοποιήσεις κατά της διοργάνωσης, καθώς οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τα στάδια και τα συναφή έργα υποδομής. Τα περισσότερα projects, που υποτίθεται ότι θα ευεργετούσαν τον τοπικό πληθυσμό μετά το Μουντιάλ, παραμένουν είτε ανολοκλήρωτα είτε εγκαταλελειμμένα. Κατά τη γνώμη του Ντε Κόστα, οι διαδηλώσεις κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου απηχούν τον βαθμό κατάρρευσης της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έχουν σύμμαχό τους μία έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι από το Ινστιτούτο Φορολογικού Σχεδιασμού της χώρας. Με έναν φορολογικό συντελεστή ύψους 36% του ΑΕΠ, η επίδοσή της στον τομέα της ποιότητας ζωής έρχεται τελευταία ανάμεσα σε 30 χώρες, μεταξύ αυτών η γειτονική Ουρουγουάη και η Αργεντινή. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι από τους χαμηλότερους συγκριτικά με άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, μόλις 2,3% για το 2013, πολύ πίσω από την Κίνα (με 7,7%) και την Ινδία (με 4,4%).