Πρόθυμο να αναλάβει δράση στο Ιράκ το Ιράν

Πρόθυμο να αναλάβει δράση στο Ιράκ το Ιράν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης απειλεί να προσλάβει η κρίση στο Ιράκ, καθώς το Ιράν εμφανίζεται για πρώτη φορά πρόθυμο να αναλάβει δράση με στόχο την προστασία ιερών τόπων των σιιτών μουσουλμάνων από τους σουνίτες εξτρεμιστές, ενώ η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι πολλοί ομοεθνείς του ήδη προσφέρονται να πολεμήσουν εθελοντικά στο Ιράκ και προσέθεσε: «Αναφορικά με την Καρμπάλα, τη Νατζάφ, την Καντιμίγια και τη Σαμάρα, ανακοινώνουμε στους δολοφόνους και τους τρομοκράτες ότι το μεγάλο ιρανικό έθνος δεν θα διστάσει να προστατέψει τα ιερά τεμένη». Εκατομμύρια σιιτών, κυρίως από το Ιράν, επισκέπτονται κάθε χρόνο τα εν λόγω τεμένη στο Ιράκ, για να προσκυνήσουν τα λείψανα ιερών μορφών του σιιτικού δόγματος. Η παρέμβαση του Ρουχανί σηματοδοτεί μια αποφασιστική στροφή στην πολιτική του Ιράν, το οποίο υπέφερε τη δεκαετία του 1980 από έναν εξαιρετικά αιματηρό και παρατεταμένο πόλεμο με το Ιράκ, για να εμφανιστεί σήμερα σε ρόλο προστάτιδας δύναμης της σιιτικής πλειονότητας στη γειτονική χώρα.

Αντιδρώντας, η σουνιτική Σαουδική Αραβία, ο κυριότερος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου, εξέφρασε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φεϊζάλ, την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο «ξένης επέμβασης». Ο Φεϊζάλ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί, οφείλει να απαντήσει στις «νόμιμες απαιτήσεις του λαού της», υπονοώντας διακρίσεις και κακομεταχείριση σε βάρος των σουνιτών.

Συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες που έφταναν μέχρι χθες το βράδυ από το μέτωπο των συγκρούσεων μεταξύ των στασιαστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) και τις ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Μαλικί. Μαχητές του ISIS επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, στην πόλη Μπαϊτζί, το οποίο φρουρείται από ειδικές δυνάμεις της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μαλικί για θέματα ασφαλείας, αντιστράτηγο Κασέμ Ατα, οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν την επίθεση, εξοντώνοντας σαράντα αντάρτες. Αλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ωστόσο ότι οι άνδρες του ISIS ελέγχουν το 75% των εγκαταστάσεων και ότι το διυλιστήριο έχει σταματήσει τη λειτουργία του, έχοντας εκκενωθεί από υπαλλήλους.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ατα υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακτήσει κάποιες περιοχές στις επαρχίες όπου προέλασε ο ISIS και προανήγγειλε ότι η κωμόπολη Ταλ Αφαρ, στα σύνορα με τη Συρία, θα έχει ανακαταληφθεί εξ ολοκλήρου μέχρι το πρωί της Πέμπτης (σήμερα). Αισιόδοξος για την τελική συντριβή των στασιαστών εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δίκτυο και ο Μαλικί, πλαισιωμένος από σουνίτες και Κούρδους πολιτικούς σε μια αμφισβητούμενη επίδειξη εθνικής ενότητας. Πάντως, οι αντάρτες κατέλαβαν χθες άλλα τρία χωριά στην επαρχία Σαλαντίν, ενώ το κύριο μέτωπο των συγκρούσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στη Σαμάρα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκοψαν την προέλαση του ISIS προς τη Βαγδάτη.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ειδική ευθύνη» για την ασφάλεια του Ιράκ, υπονοώντας τον πόλεμο του 2003, προσθέτοντας όμως ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ήδη αναλάβει τις σχετικές υποχρεώσεις του. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούσε η έκκληση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, προς τους Αμερικανούς να βομβαρδίσουν θέσεις των σουνιτών ανταρτών στη χώρα του, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί προοίμιο στρατιωτικής δράσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT