Η γερμανική Ακροδεξιά πολιορκεί το Διαδίκτυο

Η γερμανική Ακροδεξιά πολιορκεί το Διαδίκτυο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΝΝΗ. Η γερμανική Ακροδεξιά γίνεται όλο και ικανότερη στη χρήση του Ιντερνετ, σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας προστασίας της νεολαίας (Jugendschutz) για το 2013. Πίσω από φαινομενικά άκακες εικόνες βρίσκονται όλο και πιο ακραία μισαλλόδοξες απόψεις.

«Ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυριαρχούσε η λεπτή προπαγάνδα, τώρα εντοπίζουμε όλο και πιο τακτικά αναρτήσεις στις οποίες οι Εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι Ρομά ή οι ομοφυλόφιλοι χαρακτηρίζονται χωρίς περιστροφές άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο υποδιευθυντής του jugenschutz.net Στέφαν Γκλάζερ.

Η υπηρεσία εντόπισε περίπου 1.600 σελίδες ακροδεξιού περιεχομένου, εκ των οποίων οι μισές φιλοξενούνταν σε γερμανικούς σέρβερ. Ομως το 70% των ακροδεξιών αναρτήσεων καταγράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αύξηση καταγράφηκε επίσης στις ακροδεξιές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.

Πολιορκητικός κλοιός των νεοναζί στο Διαδίκτυο είναι η φαινομενικά άκακη σάτιρα. «Οι ακροδεξιοί δεν κυκλοφορούν μόνο με ξυρισμένα κεφάλια και άρβυλα, αλλά χρησιμοποιούν και τα εργαλεία του σύγχρονου κόσμου», είπε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Μανουέλα Σλέσβιγκ κατά την παρουσίαση της έκθεσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τσάιτ». «Από τη μία πλευρά, προσεγγίζουν τους νέους με σύγχρονες, “κουλ” και “τρέντι” καμπάνιες και, από την άλλη, βλέπουμε ότι υπάρχει όλο και περισσότερο καθαρό μίσος». Επικαλούμενη την έκθεση, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι το 2013 οι αναρτήσεις που παραβίασαν τη νομοθεσία ανέβηκαν στις 1.842, από 1.673 την προηγούμενη χρονιά.

Η επιτυχία των αναρτήσεων μεγαλώνει όταν δεν είναι με την πρώτη ματιά αντιληπτό το ακροδεξιό και ρατσιστικό περιεχόμενό τους. Ετσι, συμπαθείς χαρακτήρες που παραπέμπουν στα παιδικά χρόνια των χρηστών χρησιμοποιούνται για να συγκινήσουν και να τραβήξουν το ενδιαφέρον.

Μεταμφίεση

Σε ένα από τα βίντεο που περιγράφει η ιστοσελίδα Σπίγκελ Ονλάιν, ένας χαρακτήρας από το Sesame Street φέρνει κοντά του τα παιδιά. Αντί να τους μοιράσει μπισκότα, μοιράζει χαρτιά που γράφουν «Γερμανός; Cool!». Εν συνεχεία, η μεταμφίεση φεύγει και εμφανίζεται νεοναζί που κρατά υπερήφανος ένα «τρόπαιο». Είναι η πινακίδα που λέει «Σχολείο χωρίς ρατσισμό, σχολείο θαρραλέο», την οποία έχει απομακρύνει από σχολείο της Νότιας Γερμανίας. «Σας μένουν μπισκότα μόνο για τους ξένους, όχι για την ταυτότητα και την κουλτούρα του γερμανικού λαού. Ετσι, εσείς οι δημοκράτες δηλητηριάζετε τη γερμανική νεολαία στα σχολεία του συστήματός σας», λέει ο νεοναζί-παιδικός χαρακτήρας.

Η «έφοδος προς το Διαδίκτυο» είχε αναγγελθεί από το 2011 στην εφημερίδα του νεοναζιστικού κόμματος NPD «Γερμανική φωνή», σε άρθρο με τίτλο «εμπρός για το Διαδίκτυο». «Η σημασία του ακτιβισμού στο Διαδίκτυο είναι τεράστια. Το Ιντερνετ μας επιτρέπει να φτάσουμε σε στρώματα πληθυσμού τα οποία δεν συναντούμε στον δρόμο», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της νεολαίας του ΝPD Αντι Κνάπε. Ο Κνάπε ήταν ιδιαίτερα περήφανος για το βίντεο στο οποίο νεοναζί χόρευαν τον δημοφιλή χορό Harlem Shake κρατώντας πινακίδες με ρατσιστικές παραινέσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT