Διχάζει το διήγημα της Μαντέλ για τη Θάτσερ

Διχάζει το διήγημα της Μαντέλ για τη Θάτσερ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oργισμένες αντιδράσεις από Συντηρητικούς βουλευτές και σχολιαστές έχει προκαλέσει το διήγημα της βραβευμένης με Μπούκερ Χίλαρι Μαντέλ, το οποίο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Guardian και περιγράφει τη δολοφονία της Σιδηράς Κυρίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, από έναν ελεύθερο σκοπευτή του IRA.

Με τίτλο «Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ – 6 Αυγούστου 1983» πυροδότησε αμέσως αγανακτισμένες δηλώσεις, καθώς πολλοί χαρακτήρισαν απρεπές το περιεχόμενο και κατηγόρησαν τη Μαντέλ ότι επιδεικνύει ασέβεια απέναντι στα θύματα του IRA. Η εφημερίδα Daily Telegraph αρνήθηκε να δημοσιεύσει το διήγημα, παρόλο που είχε καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα.

Ο βουλευτής των Τόρις, Κόνορ Μπερνς, ανέφερε στους Sunday Times ότι η ιστορία συνιστά βαριά προσβολή για όσους θρήνησαν συγγενείς τους, που σκοτώθηκαν από τα πυρά του IRA. «Δεν σταματάω να εκπλήσσομαι από τη διαταραγμένη ψυχή κάποιων στην Αριστερά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η ομοϊδεάτης του, Ναντίν Ντόρις, είπε στην Daily Mail ότι είναι αηδιασμένη, επειδή ανέκαθεν υπήρξε θαυμάστρια της Μαντέλ. «Είναι σοκαριστικό γιατί δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τον θάνατο της Θάτσερ και υπάρχουν η οικογένεια και τα παιδιά της. Πρόκειται για μία προσωπικότητα της οποίας ο θάνατος είναι πολύ πρόσφατος», δήλωσε.

«Αυτό το οποίο απορρίπτω δεν είναι η απέχθεια της Μαντέλ για τη Θάτσερ, όσο συγκεκαλυμμένη κι αν είναι. Με ενοχλεί η υπόνοια ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να εξοντωθεί λες και ήταν κάποιος παλαβός Νοτιοαμερικανός δικτάτορας…», έγραψε ο Στίβεν Γκλόβερ, αρθρογράφος της Mail και κατέληξε: «Η συνδρομή της Μαντέλ είναι ιδιαιτέρως επιζήμια γιατί ενώ μοιάζει τόσο ήπια, το μήνυμά της μπορεί να ερμηνευτεί ως φονικό. Αν δεν σ’ αρέσουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες, που λειτουργούν στο πλαίσιο της έννομης τάξης, μπορείς πάντα να σκεφτείς να τους δολοφονήσεις».

«Γιατί ξεσήκωσε πάθη»

Η ίδια η συγγραφέας όταν ρωτήθηκε από το ραδιόφωνο του BBC είπε: «Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την Ιστορία. Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο, επειδή οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης Θάτσερ εξακολουθούν να επηρεάζουν τη χώρα» και υπογράμμισε ότι το διήγημά της εξετάζει ουσιαστικά γιατί η Θάτσερ «ξεσήκωσε τόσα πάθη σε τόσους πολλούς ανθρώπους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT