Συγγνώμη Κάμερον από τη βασίλισσα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συγγνώμη ζήτησε χθες από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, για το ατόπημά του να αποκαλύψει ιδιωτική του συζήτηση με τη μονάρχη, σε τρίτο πρόσωπο.

Τι είπε στον Μπλούμπεργκ

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός «συνελήφθη» από τα μικρόφωνα τηλεοπτικών συνεργείων να μιλά στον πρώην δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. «Οταν της τηλεφώνησα για να της ανακοινώσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, την άκουσα να γουργουρίζει σαν γάτα στην άλλη άκρη της γραμμής. Δεν έχω ξανακούσει κάποιον τόσο ευτυχισμένο», είπε ο Ντ. Κάμερον, σύμφωνα με το Sky και το BBC.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, που και αυτή καταγράφηκε από τα αδιάκριτα μικρόφωνα των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός σχολιάζει τις σφυγμομετρήσεις πριν από το δημοψήφισμα και την επίπτωσή τους στην υγεία του: «Είπα στους συνεργάτες μου ότι θέλω να εντοπίσουν τις συγκεκριμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων και να τις μηνύσουμε για το έλκος στομάχου που μου δημιούργησαν».

Ο κ. Κάμερον υποχρεώθηκε, όμως, να ταπεινωθεί ενώπιον της βασίλισσας, καθώς το γεγονός ότι αποκάλυψε ιδιωτική συζήτηση, που είχε μαζί της, σε τρίτο πρόσωπο (και μάλιστα Αμερικανό) αποτελεί από μόνο του πράξη εξύβρισης.

Περί «γουργουρητού»

Το περιστατικό έδωσε αφορμή για πλήθος περιπαικτικών σχολίων, με στόχο τον κ. Κάμερον. Σε εκτενές του χθεσινό άρθρο, ο «Guardian» προχωρεί σε ανάλυση του όρου «γουργουρητό». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί τη λέξη μόλις δύο φορές στο έργο του, αναφερόμενος πάντα σε γάτες. Η πρώτη τέτοια παρομοίωση ανθρώπινης συμπεριφοράς στην αγγλική γραμματεία χρονολογείται στον 17ο αιώνα και στο έργο του ποιητή Τζον Ντράιντεν.

Μία έρευνα στην υπηρεσία Ngram της Google, που μετρά με ακρίβεια τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων στα βιβλία, διαπιστώνει ότι η επίμαχη λέξη γνωρίζει τη μεγαλύτερή της ακμή τη δεκαετία του 1920 και τη σημαντικότερη κάμψη της τη δεκαετία του 1970.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT