ΣΟΦΙΑ. Δεκαπέντε νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στο χωριό Γκόρνι Λομ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας. Οι δεκατρείς άνδρες και δύο γυναίκες, που βρίσκονταν στις θέσεις εργασίας τους την ώρα της έκρηξης, αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί, καθώς οι εγκαταστάσεις αντικαταστάθηκαν από κρατήρες.
Σήμερα, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στη γειτονική χώρα. «Μετά την εξέταση που κάναμε, οι ελπίδες εξεύρεσης επιζώντων εξέλιπαν τελείως», είπε ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νικολάι Νικόλοφ. Το εργοστάσιο Μιντζούρ βρισκόταν στην επαρχία Μοντάνα, της οποίας το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 21% και είναι το υψηλότερο στη Βουλγαρία. Οι μισθοί στο εργοστάσιο, όπου γινόταν εξουδετέρωση ελληνικών ναρκών, δεν ξεπερνούσαν τα 122 ευρώ μηνιαίως.
Η μεγάλη αρχική έκρηξη, που έφθασε έως και να τραυματίσει τρεις γυναίκες έξω από το εργοστάσιο, ακολουθήθηκε από πολλές άλλες μικρότερες, ενώ χθες το πρωί, υπό τον φόβο νέων εκρήξεων, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας χρησιμοποίησε τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα για την εξέταση της περιοχής. Ως πιθανότερη αιτία της καταστροφής αναφέρθηκε το ανθρώπινο λάθος, αν και δεν έχει γίνει σαφές σε ποιο βαθμό οι εγκαταστάσεις τηρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας.
Η τραγωδία συνέβη σε μια δύσκολη περίοδο για τη Βουλγαρία, με το 70% των πολιτών να εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον. Οι κάλπες της Κυριακής είναι οι πέμπτες που στήνονται τα τελευταία δυόμισι χρόνια, καθώς το εκλογικό σώμα έχει απογοητευθεί από το πολιτικό προσωπικό. Η τελευταία κυβέρνηση κατέρρευσε πριν συμπληρώσει χρόνο στην εξουσία, ύστερα από μια τραπεζική κρίση η οποία έχει εγκλωβίσει τις καταθέσεις των πελατών της τράπεζας Corpbank. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ, αλλά προβλέπουν κατακερματισμό της πολιτικής σκηνής, με ορατό το ενδεχόμενο κυβερνητικής αστάθειας.
Προ διετίας συγκλόνισαν τη χώρα μεγάλες διαδηλώσεις με αίτημα να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος ζωής. «Προβλέπω και άλλες μαζικές διαδηλώσεις τον χειμώνα, όποια κι αν είναι η σύσταση της κυβέρνησης», δήλωσε η 51χρονη δασκάλα Ντομπρομίρα Κότσεβα. «Κανείς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά τους επόμενους μήνες».