Σεξ, μηνύματα και ηλεκτρικές σκούπες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα φυγής από το κόμμα του με προορισμό το ευρωφοβικό κόμμα της Ανεξαρτησίας, Ukip, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε αυτή την εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του στο Μπέρμιγχαμ ότι η συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου τον απασχολεί 1.000 φορές περισσότερο από ένα ενδεχόμενο Brexit. Εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα μια νέα περίοδο εσωστρέφειας μετά την αίσια έκβαση του δημοψηφίσματος για τη Σκωτία, υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές για τον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, κόστους 7 δισ. στερλινών, σε περίπτωση που επανεκλεγεί του χρόνου. Οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις και ομιλίες του σε πάρτι και εκδηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου επισκιάστηκαν από μια σειρά κακών ειδήσεων για το κόμμα του. Από τη μία, η αποχώρηση βουλευτών και χρηματοδοτών των Τόρις και η ένταξή τους στους ευρωσκεπτικιστές του Νάιτζελ Φάρατζ, από την άλλη, το σκάνδαλο sexting εις βάρος του Συντηρητικού υπουργού Μπρουκς Νιουμαρκ, ο οποίος έπεσε στην παγίδα και έστειλε μία γυμνή φωτογραφία του σε δημοσιογράφο, που εμφανιζόταν ως «κορίτσι δημοσίων σχέσεων των Τόρις», οι εργασίες στο Μπέρμιγχαμ έλαβαν διαστάσεις σαπουνόπερας ή έστω επιθεώρησης με άφθονες δόσεις βωμολοχίας.

Σε αυτόν τον καταιγισμό δυσμενών εκλογικών οιωνών, η αντίδραση της ηγεσίας του κόμματος δεν υπήρξε ιδιαίτερα ψύχραιμη. Εμφανώς εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός μόλις πληροφορήθηκε την αποσκίρτηση του βουλευτή Μαρκ Ρέκλες, τον κατηγόρησε ότι πρόδωσε τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να εξασφαλίσουν μια θέση στις έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων «για τα παχουλά του οπίσθια». Δεν εφείσθη χυδαίων επιθέσεων κατά των «αποστατών» ούτε ο δήμαρχος του Λονδίνου και πιθανός διάδοχος του Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις, Μπόρις Τζόνσον. Είναι το είδος των ανθρώπων που τραυματίζονται κάνοντας σεξ με ηλεκτρικές σκούπες, είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.

Η τελική ομιλία του Κάμερον τα είχε όλα: προεκλογικές δεσμεύσεις, εθνικιστικές αποστροφές και δάκρυα, όταν αναφέρθηκε στο NΗS, το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο ανέλαβε τη φροντίδα του πρόωρα χαμένου γιου του Ιβάν. Oι Εργατικοί κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι σχεδιάζει να καταστρέψει το σύστημα υγείας και δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα. Στόχος του πρωθυπουργού είναι, σύμφωνα με αναλυτές, να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από την Ευρώπη, που προκαλεί το σχίσμα στις τάξεις του κόμματός του, και να τη στρέψει σε πιο ευνοϊκά για τον ίδιο και τους Τόρις θέματα. Η υπόσχεση περί φοροαπαλλαγών φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο εφαλτήριο για τα ποσοστά των Συντηρητικών, που υπολείπονται κατά πολύ των προπορευόμενων Εργατικών, και να ενισχύσει τη μεσαία τάξη, η οποία εγκαταλείπει μαζικά τους Τόρις. Το αστείο είναι ότι σε ένα φροϋδικό ολίσθημα είπε πως το κόμμα του «απεχθάνεται» τους φτωχούς, εννοώντας «εκπροσωπεί» τους φτωχούς (στα αγγλικά: resents-represents).

Οσο κι αν προσπαθεί πάντως να στρέψει τον δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, το κόμμα των «φρούτων, παλαβών και κρυφορατσιστών», όπως είχε αποκαλέσει κάποτε το Ukip ο Κάμερον, καθορίζει την ατζέντα. Την εβδομάδα που μας πέρασε οι Τόρις δεσμεύτηκαν ότι οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω αποσκιρτήσεις. Το πιθανότερο είναι ότι η πλειοψηφία εξ αυτών θα υπερψηφίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών να βρίσκονται στον αέρα μέχρι την επόμενη αναμέτρηση.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος ο Κάμερον διακήρυξε πρόσφατα ότι «η καρδιά του δεν θα ράγιζε» εάν η Βρετανία εγκατέλειπε την Ε.Ε. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τους κανόνες που διέπουν την ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό της Ε.Ε προκειμένου να περιορίσει τη μετανάστευση στο εσωτερικό της. «Βρετανία, ξέρω ότι θέλεις να το διευθετήσω αυτό στις Βρυξέλλες και δεν πρόκειται να δεχθώ αρνητική απάντηση στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης. Θα πάρω αυτό που χρειάζεται η Βρετανία», είπε στο κλείσιμο του συνεδρίου. Διαγκωνιζόμενος σε ευρωφοβία με το Ukip, ο Κάμερον είναι βέβαιο ότι θα βγει ηττημένος. Από τις πιο σύνθετες και συγκεκαλυμμένες εκδοχές του, οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τον απλό και ανόθευτο ευρωσκεπτικισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT