21 πρόσφυγες πνίγηκαν στον Βόσπορο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός από το χθεσινό ναυάγιο μιας κατάμεστης λέμβου στον Βόσπορο πολύ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, σε μία νέα –σύμφωνα με τα φαινόμενα– διαδρομή διακίνησης προσφύγων. Τα θύματα ήταν κυρίως Αφγανοί, που αναζητούσαν μία καλύτερη ζωή στην Ε.Ε. Είχαν καταβάλει αρκετές χιλιάδες ευρώ ο καθένας σε λαθρεμπόρους για να εξασφαλίσουν μία θέση στη βάρκα, που μετέφερε περίπου 50 άτομα, δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω φορτίο από τη χωρητικότητά της, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών. Είκοσι μία σοροί ανασύρθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης. Οι έρευνες συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ για την ανεύρεση επιζώντων. Αρχικά, οι αρχές έκαναν λόγο για 24 επιβεβαιωμένους νεκρούς, αλλά ο αριθμός ανασκευάστηκε.

Το πλοιάριο βυθίστηκε τρία ναυτικά μίλια βόρεια της βόρειας εισόδου του Βοσπόρου, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές του κόσμου. Οι πρόσφυγες είχαν αποπλεύσει από προάστιο της Κωνσταντινούπολης στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς ήταν μέλος του πληρώματος ή διακινητής. Ορισμένες αναφορές των ΜΜΕ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν Σύροι και Τουρκμένοι μεταξύ των προσφύγων. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι η λέμβος έμπαζε νερά προτού καν αποπλεύσει και στο ναυάγιο συνέβαλαν και οι κακές καιρικές συνθήκες.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι επτά από τους επιβαίνοντες στο σκάφος, που μετέφερε μετανάστες αφγανικής καταγωγής με προορισμό την Κωστάντζα της Ρουμανίας, έχουν διασωθεί. «Είχαν σωσίβια. Αλλά υπήρχαν παντού πτώματα, παιδιών, μωρών… Ανασύραμε 15-20 πτώματα», δήλωσε ο ψαράς Καντίρ Σερτ. Από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε ότι η λιμενική υπηρεσία ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα για βύθιση πλοίου σε απόσταση 5 χλμ. από τις ακτές στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου. Ενα πλοίο του λιμενικού και επτά ταχύπλοα στάλθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου μαζί με ελικόπτερο. Το έδαφος της Τουρκίας χρησιμοποιείται συχνά για τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που κατευθύνονται προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT