Πολύτιμοι για τη βρετανική οικονομία οι μετανάστες

Πολύτιμοι για τη βρετανική οικονομία οι μετανάστες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι μετανάστες και μετανάστριες στη Βρετανία βοηθούν τη βρετανική οικονομία πολύ περισσότερο από όσο κοστίζουν τα βοηθήματα που εισπράττουν από τον βρετανικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου UCL. Η έρευνα δείχνει ότι η Βρετανία έλκει το πλέον μορφωμένο εργατικό δυναμικό, με μετανάστες κατά 60% αποφοίτους πανεπιστημίου, τη στιγμή που το ποσοστό κατοχής πανεπιστημιακού τίτλου είναι 24% για τους Βρετανούς.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην οικονομική επιθεώρηση, υπολογίζει ότι η καθαρή συνεισφορά των μεταναστών στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας στο διάστημα 2000-2011 ήταν 20 δισεκατομμύρια στερλίνες.

«Σημαντικό ρόλο στη δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση είναι το αν οι μετανάστες συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία. Η ανάλυσή μας δίνει θετική εικόνα της συνολικής δημοσιονομικής εισφοράς των πρόσφατων μεταναστών, ιδίως όσων φθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο Κρίστιαν Ντάστμαν, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης Μετανάστευσης του UCL. Οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να εισπράττουν κρατικά βοηθήματα από τους Βρετανούς και 7% λιγότερες πιθανότητες να ζουν σε εργατικές κατοικίες. Επίσης, αν η Βρετανία επρόκειτο να αποκτήσει εργατικό δυναμικό αντιστοίχου μόρφωσης, θα όφειλε να ξοδέψει 6,8 δισ. στερλίνες για την παιδεία.

«Η έρευνα του UCL δικαιώνει όσους αρνούνται το σφυροκόπημα κυνικών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης που αποδίδουν τα μυριάδες προβλήματα της χώρας μας στον Τζόνι τον Ξένο» έγραψε ο Οουεν Τζόουνς στην εφημερίδα Γκάρντιαν. «Αν όμως οι στατιστικές κέρδιζαν τα πολιτικά επιχειρήματα, τότε η Βρετανία θα ανησυχούσε πολύ περισσότερο για τη φοροαποφυγή αντί για τις απάτες με τα επιδόματα, όπως θα συνειδητοποιούσε ότι εδώ και καιρό η εγκληματικότητα μειώνεται αντί να αυξάνεται».

Η έρευνα επικρίθηκε ως «ρηχή» από τον Ντέιβιντ Γκριν του κεντροδεξιού ινστιτούτου Civitas. «Οι μετανάστες τείνουν να είναι νέοι, να έχουν καλύτερη εκπαίδευση και ενεργητικότητα. Είναι καλοί υπάλληλοι στη Βρετανία, αλλά η φυγή τους ζημιώνει την χώρα καταγωγής τους. Αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν επειδή τα καλύτερα μυαλά τους έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία, αυτό είναι κακό για όλους» δήλωσε ο Γκριν στην εφημερίδα Γκάρντιαν.

Οι έντονες προεκλογικές συζητήσεις περί μετανάστευσης στη Βρετανία, ωστόσο, δεν επικεντρώνονται κυρίως στην επίδραση στις χώρες καταγωγής των μεταναστών, αλλά στα υποτιθέμενα προβλήματα που προκαλούνται στα οικονομικά της χώρας. Στο κλίμα αυτό, το κόμμα ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) αυξάνει την επιρροή του. «Πρέπει να αλλάξουμε τους όρους της συζήτησης» εκτιμά ο Τζόουνς. «Η οικονομία μας καταστράφηκε από μία οικονομική ελίτ. Πλούσιοι φοροφυγάδες αρνούνται να συνεισφέρουν τη στιγμή που οι υπηρεσίες προς τον πολίτη περικόπτονται. Δεν υπάρχουν αρκετές εργατικές κατοικίες γιατί οι πολιτικοί δεν τις έχτισαν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς θέσεις εργασίας γιατί οι κυβερνήσεις επέτρεψαν την καταστροφή τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τις πολλαπλές καταστροφές που πλήττουν την Βρετανία, όχι οι μετανάστες».

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT