Βέλγιο: ταραχές σε πορεία κατά λιτότητας

Βέλγιο: ταραχές σε πορεία κατά λιτότητας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μια από τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις στη μεταπολεμική ιστορία του Βελγίου, στην οποία έλαβαν μέρος 100.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιήθηκε χθες εναντίον των μέτρων λιτότητας της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σαρλ Μισέλ.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν αρκετές ώρες στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ στο τέλος της πορείας σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, σπασίματα αυτοκινήτων και ρίψεις δακρυγόνων. Ως τις 3 το μεσημέρι, ο Ερυθρός Σταυρός είχε μεταφέρει 15 διαδηλωτές στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που τραυματίσθηκαν και των διαδηλωτών που συνελήφθησαν.

« (Τα μέτρα) χτυπούν τους εργαζομένους, τους ανέργους. Δεν αναζητούν τα χρήματα εκεί που βρίσκονται, στους πλούσιους», είπε ο Φιλίπ Ντιμπουά που μετέβη στις Βρυξέλλες από τη βιομηχανική πόλη της Λιέγης.

Η κεντροδεξιά κυβέρν ηση, στ ην ο ποίαγια πρώτη φορά ύστερα από 26 χρόνια δεν μετέχουν ο ι Σοσι αλ δ ημοκράτες , σχεδιάζει να καταργήσει την αυτόματη προσαρμογή των μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό, να παρατείνει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, να επιτρέψει τις μειώσεις μισθών και να περικόψει δαπάνες.

Η χθεσινή κινητοποίηση παρέλυσε τις συγκοινωνίες, με εξαίρεση τα τρένα που εξυπηρέτησαν τη διαδήλωση, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν φροντίσει να προμηθευτούν 80.000 εκπτωτικά εισιτήρια τρένου προκειμένου να διευκολύνουν όσους δεν έφθασαν στις Βρυξέλλες με κάποιο από τα 500 ειδικά πούλμαν.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από κοινό μέτωπο συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα που δεν μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Κάθε Δευτέρα, όλο τον Νοέμβριο, θα γίνονται τοπικές απεργίες σε διάφορα σημεία της χώρας, ώς τις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία πανεθνικής απεργίας.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, κάλεσε χθες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε συζητήσεις, χωρίς να είναι σαφές αν είχε κάποια πρόθεση για παραχωρήσεις. «Το μήνυμα είναι σαφές. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, έξαλλος. Οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης έχουν ξεφύγει από κάθε ισορροπία», είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου ACV, Μαρκ Λεμάνς.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT