Συλλήψεις και ένταση στη διαδήλωση των «Ανώνυμων»

Συλλήψεις και ένταση στη διαδήλωση των «Ανώνυμων»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξήχθη τη νύχτα της Τετάρτης μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου στη μνήμη του Γκάι Φοκς και των συνωμοτών του 1605, που αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν το αγγλικό Κοινοβούλιο.

Δέκα άτομα συνέλαβε η αστυνομία, με τρεις από αυτούς να κρατούνται με κατηγορίες σωματικών βλαβών εναντίον αστυνομικών οργάνων.

«Η αστυνομία εργάσθηκε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με τους διοργανωτές της διαδήλωσης να αρνούνται πεισματικά να συντονίσουν τις ενέργειές τους μαζί μας, όπως προβλέπεται άλλωστε από τον νόμο», είπε η εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, γενική επιθεωρήτρια Πίπα Μιλς.

Δεν ζήτησε άδεια

Το κίνημα «Ανώνυμοι», που διοργάνωσε την αντικαπιταλιστική -όπως τη χαρακτήρισε- διαδήλωση, αρνήθηκε να ζητήσει άδεια από τις Αρχές για την πολυδιαφημισμένη πορεία στο κέντρο του Λονδίνου.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μία είναι η λύση: η επανάσταση!», έφθασαν μέχρι την πύλη του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ, αφού ανέτρεψαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία κατά μήκος της διαδρομής προς το παλάτι.

Πριν από την έναρξη της πορείας, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Τραφάλγκαρ φώναζαν συνθήματα, ενώ λίγοι από αυτούς εκτόξευσαν κροτίδες, αλλά και παγωτά χωνάκια, εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Μεταξύ των διαδηλωτών, δημοσιογράφοι εντόπισαν τον διάσημο κωμικό ηθοποιό Ράσελ Μπραντ, οι πρόσφατες ριζοσπαστικές (αν και ιδιαίτερα απλοϊκές) πολιτικές θέσεις του οποίου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ, αλλά και τη σχεδιάστρια μόδας Βιβιέν Ουέστγουντ. Την ειρωνεία της παρουσίας των δύο βαθύπλουτων διασημοτήτων στο πλευρό των αντικαπιταλιστών δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη ο συντηρητικός Τύπος, με την εφημερίδα Daily Telegraph να αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις της σεβάσμιας κυρίας Ουέστγουντ στην εκδήλωση.

Αντιδράσεις και ιδεολογική αντιπαράθεση προκάλεσε, όμως, η επιλογή των διοργανωτών εκδήλωσης μνήμης στον Γκάι Φοκς να κάψουν ομοίωμα του πρωθυπουργού της Σκωτίας και μεγάλου ηττημένου του πρόσφατου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, Αλεξ Σάλμοντ.

Η αστυνομία του Λιουζ στο Σάσεξ, όπου επρόκειτο να καεί το ομοίωμα του Σκωτσέζου πρωθυπουργού, ανέφερε ότι οι διοργανωτές επέλεξαν να το αποσύρουν λόγω των διαμαρτυριών περί αντισκωτσέζικου ρατσισμού. Το ομοίωμα του Σάλμοντ είχε ύψος δέκα μέτρων, ενώ στο δεξί του χέρι κρατούσε πινακίδα με το ποσοστό «45%», όσο εξασφάλισαν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.

Πυρπόληση ομοιωμάτων

Το φεστιβάλ του Λιουζ για την 5η Νοεμβρίου συνηθίζει να προκαλεί, έχοντας παλαιότερα πυρπολήσει ομοιώματα του μαύρου ποδοσφαιριστή Μάριο Μπαλοτέλι, του Αγγλου συναδέλφου του Ουέιν Ρούνι, αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του πάλαι ποτέ Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Ουδείς διαμαρτυρήθηκε, όμως, για την επιλογή των διοργανωτών του φεστιβάλ στο Λιουζ να κάψουν γιγάντιο ομοίωμα του Πορτογάλου πολιτικού και τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εκφράζοντας έτσι τον ανθεκτικό βρετανικό ευρωσκεπτικισμό.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT