Πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKΙO. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προκήρυξε χθες πρόωρες εκλογές, μεταθέτοντας παράλληλα για το 2017 την εφαρμογή των αντιδημοφιλών αυξήσεων του ΦΠΑ. Με τα ποσοστά αποδοχής του γύρω στο 50% και την αντιπολίτευση σε κατάσταση αδυναμίας, ο συντηρητικός Αμπε επέλεξε να επισπεύσει τις εκλογές, πιθανότατα για τις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες ανανέωσης της θητείας του.

Οι πρόσφατες ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας δεν είναι καλές, καθώς η Ιαπωνία κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2014. «Οι απόψεις για την οικονομική μας πολιτική διίστανται», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό διάγγελμα με το οποίο ανήγγειλε την απόφασή του. «Για να συνεχίσουμε την προώθηση αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής με λαϊκή υποστήριξη, πρέπει να ακούσουμε τη φωνή του λαού».

Ο Αμπε είναι πατέρας του οικονομικού μείγματος που έχει βαφτιστεί «abenomics» και περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παγιωμένος αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, όμως, ο Αμπε αύξησε τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης. Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, γι’ αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε χθες να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της κατά 1,5 χρόνο.

Ο Αμπε είπε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση από τους ψηφοφόρους, δεδομένου ότι η μετάθεση της εφαρμογής του φόρου συνιστά απομάκρυνση από την απόφαση του κόμματός του για αύξηση του ΦΠΑ.

Αναλυτές που μίλησαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» θεώρησαν ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές συνιστά παραδοχή ότι η ζωτικότητα της οικονομίας δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα και άρα η καλύτερη στιγμή για εκλογές είναι «πριν οι ψηφοφόροι δυσαρεστηθούν ακόμη περισσότερο».

Οι ίδιοι αναλυτές εκτίμησαν ότι οι δυσκολίες στο μέτωπο της οικονομίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις και για την εφαρμογή δύο πολιτικών που σκόπευε να προωθήσει ο Αμπε παρά τις λαϊκές αντιδράσεις. Η μία είναι η επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων, με την οποία διαφωνεί η πλειονότητα της κοινής γνώμης. Η Ιαπωνία έθεσε εκτός λειτουργίας όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της για ελέγχους ασφαλείας, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η δεύτερη πολιτική που σκόπευε να εφαρμόσει ο Αμπε αφορά την επέκταση του ρόλου του ιαπωνικού στρατού.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός οδεύει προς τις κάλπες έχοντας πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, η οποία έλιωσε τον πάγο μιας ακανθώδους σχέσης. Στις 7 Νοεμβρίου, ο Αμπε αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, αλλά προσέθεσε ότι οι πρωθυπουργοί, όταν ερωτώνται, πάντα αρνούνται ότι σχεδιάζουν πρόωρες εκλογές. «Εστελνε ένα μήνυμα», είπε ο βετεράνος πολιτικός αναλυτής Μινόρου Μορίτα: «Θα κάνω εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT