Ο Σίσι συζητεί για χάρη σε τρεις δημοσιογράφους

Ο Σίσι συζητεί για χάρη σε τρεις δημοσιογράφους

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Την πιθανότητα απονομής χάριτος στους τρεις φυλακισμένους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα συζήτησε χθες ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι. Ο παράγοντας που ενδέχεται να βαρύνει περισσότερο στην απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου δεν είναι η διεθνής κατακραυγή για την πολιτική δίωξη δημοσιογράφων αλλά οι εξελίξεις στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Τον Ιούνιο, οι τρεις δημοσιογράφοι, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστι, ο Καναδός αιγυπτιακής καταγωγής Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπάχερ καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 7 έως 10 έτη ως υποστηρικτές της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ως διακινητές πλαστών ειδήσεων. Η Αίγυπτος έχει συμμαχήσει με τη Σαουδική Αραβία εναντίον του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Αιγύπτου, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση εκλαμβάνοντάς την ως απειλή για τη μοναρχία. Αντιθέτως, το Κατάρ, στη βασιλική οικογένεια του οποίου ανήκει ο σταθμός Αλ Τζαζίρα, έχει υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι παγερές σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και τις υπόλοιπες σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου γεφυρώθηκαν την Κυριακή, με συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών της Σ. Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στο Κατάρ. Εν αναμονή πιθανής συμφωνίας της Δύσης με το Ιράν, το οποίο οι μοναρχίες του Κόλπου αντιλαμβάνονται ως εχθρικό, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να υπερβούν τις διαφωνίες τους.

Η κινητικότητα στο ζήτημα των φυλακισμένων δημοσιογράφων του σταθμού του Κατάρ μπορεί να εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο. «Το θέμα (των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα) συζητείται ώστε να επιλυθεί», είπε ο Σίσι στον σταθμό France 24 απαντώντας σε ερώτηση για την απονομή χάριτος. «Αν θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, θα το κάνουμε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT