Παραιτείται ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την παραίτησή του σήμερα το πρωί στις 11 αναμενόταν να υποβάλει ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κλείνοντας τον κύκλο της μακροβιότερης θητείας στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο. Η εξασφάλιση 505 ψήφων για την εκλογή διαδόχου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, είναι στο εξής η προτεραιότητα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο Ναπολιτάνο είχε εδώ και μήνες δηλώσει ότι θα παραιτηθεί μόλις λήξει το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας της Ε.Ε. Υστερα από επτά χρόνια στην προεδρία της Ιταλίας, ο Ναπολιτάνο είχε δεχθεί να παραμείνει στο αξίωμά του το 2013 λόγω των συνθηκών πολιτικής αστάθειας που είχαν δημιουργηθεί από τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων στις βουλευτικές εκλογές – ουδέποτε όμως δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο 15 ημέρες μετά την παραίτηση του προέδρου, άρα στα τέλη Ιανουαρίου. Σε αυτή θα λάβουν μέρος οι βουλευτές, οι γερουσιαστές και 58 εκπρόσωποι των περιφερειών, σύνολο 1.009 εκλέκτορες. Το ιταλικό σύνταγμα επιτρέπει δύο ψηφοφορίες κάθε μέρα. Ενώ στις πρώτες τρεις απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, από την τέταρτη ψηφοφορία και μετά αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 505 ψήφοι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρέντσι έχει 415 ψήφους, χωρίς να υπολογιστούν οι εκπρόσωποι των περιφερειών, που δεν έχουν οριστεί ακόμη. Ισχύει επίσης, μέχρι νεωτέρας, η πολιτική συμφωνία που έχει συνάψει με τη συντηρητική Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ παράλληλα ο Ρέντσι προσεγγίζει και κόμματα του Κέντρου. «Αριθμητικά, η Φόρτσα Ιτάλια είναι απαραίτητη για την εκλογή νέου προέδρου, αλλά στο πολιτικό πεδίο έχει πολύ μικρά περιθώρια χειρισμών», σημείωσε η εφημερίδα Repubblica.

Οι διαφωνούντες

Αγνωστες είναι οι προθέσεις κάποιων εκλεκτόρων από το εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική μεταρρυθμίσεων του Ματέο Ρέντσι. «Ο Ρέντσι έχει συναίσθηση των κινδύνων που εγκυμονεί η περίοδος αυτή, καθώς οι μυστικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη προέδρου πλησιάζουν, ενώ παραμένει ανοικτό στο Κοινοβούλιο το ζήτημα της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος», ανέφερε η εφημερίδα. «Οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος όμως επέλεξε να μην καθυστερήσει άλλο το “αντίο”».

Απαντώντας στην ονοματολογία, που μαίνεται από την παραμονή των γιορτών, όταν κατέστησαν σαφείς οι προθέσεις του Ναπολιτάνο, ο Ρέντσι απέκλεισε τον διορισμό τεχνοκράτη ή πολιτικού προερχόμενου από τον κεντρώο χώρο. «Θα είναι πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος από το Δημοκρατικό Κόμμα», σημείωσε ο Ρέντσι. Προχθές, η πρώην επίτροπος Εμα Μπονίνο ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, εξαιρώντας εαυτήν από την κούρσα των ονομάτων.

Σκεπτικισμός για Πρόντι

Στα πιθανά ονόματα περιλαμβάνονται οι πρώην γραμματείς του Δημοκρατικού Κόμματος, Βελτρόνι, Φασίνι, Φραντσεσκίνι και Μπερσάνι, ενώ μεγαλύτερος σκεπτικισμός επικρατεί ως προς το όνομα του Ρομάνο Πρόντι, με τον οποίο ο Ρέντσι δεν διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. «Νομίζω ότι ο Ρέντσι θα ήθελε να επιλεγεί πρόεδρος χαμηλού προφίλ, όχι τόσο ανεξάρτητος όσο ο Ναπολιτάνο, και ο οποίος θα μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν ο πρωθυπουργός τις χρειαστεί», είπε ο καθηγητής Ιστορίας και πολιτικός αναλυτής Τζοβάνι Ορσίνα.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT