Απειλεί δύο Ιάπωνες ομήρους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Βίντεο στο οποίο δείχνει γονατιστούς δύο Ιάπωνες ομήρους, τους οποίους απειλεί με εκτέλεση, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS). Είναι το πρώτο βίντεο στο οποίο εμφανίζονται όμηροι από την Ιαπωνία, αλλά και το πρώτο στο οποίο η οργάνωση ζητεί ρητά να της καταβληθούν λύτρα.

«Προς τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας: παρόλο που απέχετε πάνω από 8.500 χιλιόμετρα από το “Ισλαμικό Κράτος”, προσφερθήκατε εθελοντικά να λάβετε μέρος σε αυτή τη μάχη», είπε ο μαυροντυμένος τζιχαντιστής στα αγγλικά με βρετανική προφορά. Για να ελευθερώσει τους δύο Ιάπωνες, ο άνδρας ζήτησε 200 εκατομμύρια χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο νόμισμα, ενώ ο αραβικός υπότιτλος του βίντεο έκανε λόγο για 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ιαπωνία δεν λαμβάνει μέρος στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του ΙSIS. Στις 17 Ιανουαρίου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε υποσχέθηκε ότι θα χορηγήσει βοήθεια περίπου 200 εκατ. δολαρίων «στις χώρες αυτές που παλεύουν με τον ISIS, προκειμένου να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τις υποδομές τους κ.τ.λ.».

«Το να απευθύνει κανείς απειλές απάγοντας ανθρώπους είναι μια ασυγχώρητη τρομοκρατική ενέργεια, η οποία μου προξενεί μεγάλη οργή», δήλωσε χθες ο Σίνζο Αμπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ. «Ζητώ μετ’ επιτάσεως να μην τους βλάψουν και να τους απελευθερώσουν άμεσα. Η διεθνής κοινότητα δεν θα υποχωρήσει σε κανενός είδους τρομοκρατία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει η Ιαπωνία δεν θα αποσυρθεί. «Αυτό το πακέτο των 200 εκατ. δολαρίων για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους είναι απολύτως απαραίτητο γι’ αυτούς, προκειμένου να επιβιώσουν. Αυτή η θέση δεν αλλάζει».

Ερωτηθείς αν η Ιαπωνία θα καταβάλει λύτρα, ο Αμπε απάντησε: «Σχετικά με αυτήν την υπόθεση, η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να διασώσουμε ζωές και να συλλέξουμε πληροφορίες με τη βοήθεια άλλων χωρών».

Στη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για δαπάνες μη στρατιωτικού χαρακτήρα στην περιοχή. Εξ αυτών, περίπου 100 εκατ. δολάρια θα κατευθυνθούν στην ανοικοδόμηση της Γάζας. «Ετοιμαζόμαστε να δώσουμε περισσότερη υποστήριξη, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, σε ανθρωπιστική βοήθεια, βοήθεια για την ανοικοδόμηση και οικονομική βοήθεια στις παλαιστινιακές αρχές», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, ο Αμπάς καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «τις απεχθείς πράξεις που αντιβαίνουν στην ανθρώπινη ηθική». «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στεκόμαστε στο πλευρό σας», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Οι δύο αιχμάλωτοι

Οι δύο Ιάπωνες όμηροι είναι ο 42χρονος Χαρούνα Γιουκάουα και ο 47χρονος Κέντζι Γκότο. Ο Γιαουκάουα, που το 2014 έφτιαξε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε εμπόλεμες περιοχές, έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι βρισκόταν στη Συρία για να εκπαιδευθεί με αντάρτες. Ο Γκότο εργάζεται από το 1996 ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ενώ τα ρεπορτάζ του έχουν φιλοξενηθεί σε μεγάλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η τελευταία ανάρτησή του στο Ιντερνετ έχει ημερομηνία 23 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT