Εντολή αποφυλάκισης των υιών Μουμπάρακ

Εντολή αποφυλάκισης των υιών Μουμπάρακ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφυλάκιση των υιών του Αιγυπτίου ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε αιγυπτιακό δικαστήριο, εν αναμονή της επανεκδίκασης της υπόθεσης διαφθοράς που εκκρεμεί εις βάρος τους, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης. Δικαστικές πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι υιοί του Μουμπάρακ δεν θα αποφυλακισθούν έως ότου επανεξετασθούν και άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι. Ο δικηγόρος Φαρίντ ελ Ντιμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει την άμεση αποφυλάκιση των Αλαα και Γκαμάλ Μουμπάρακ, εφόσον δεν δικάζονται για άλλες υποθέσεις.

Οι αδελφοί Μουμπάρακ κατηγορούνται για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου, υπόθεση από την οποία αποδεσμεύθηκαν τον Ιούνιο 2013 με δικαστική απόφαση. Ενα ακόμη αιγυπτιακό δικαστήριο απέσυρε κατηγορίες για διαφθορά τον Νοέμβριο του 2014. Το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου ανέφερε σε σχετικό έγγραφο ότι οι Μουμπάρακ έχουν εκτίσει δεκαοκτώ μήνες στη φυλακή, δηλαδή όσο είναι το μεγαλύτερο όριο για προφυλάκιση πριν από δίκη και για τον λόγο αυτό πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Τον περασμένο Μάιο, οι δύο υιοί Μουμπάρακ είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη τεσσάρων ετών για την ίδια υπόθεση, ενώ ο 86χρονος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου σε κάθειρξη τριών ετών. Οι κατηγορίες αφορούσαν την υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος για την ανακαίνιση των προεδρικών μεγάρων και των οικογενειακών ιδιοκτησιών. Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους το δικαστήριο δεν διέταξε την αποφυλάκιση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ανατράπηκε ύστερα από τριάντα χρόνια στην εξουσία, εκτίει την ποινή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπάρχει πιθανότητα να αποφασισθεί η αποφυλάκιση του Μουμπάρακ για την υπόθεση υπεξαίρεσης. Ο Μουμπάρακ είχε κριθεί αθώος από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη σε σχέση με κατηγορίες ότι διέταξε τον φόνο εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, που τον απομάκρυνε από την εξουσία. Το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει επίσης από τις κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ σε τιμές κάτω απ’ αυτές της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT