Πρόταση μομφής στη Φινλανδία λόγω… Ελλάδας

Πρόταση μομφής στη Φινλανδία λόγω… Ελλάδας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ επιβίωσε χθες πρότασης μομφής που κατέθεσε το δεξιό εθνικιστικό κόμμα «Φινλανδοί» εναντίον της κυβέρνησής του. Η πρόταση μομφής είχε ως αντικείμενο την Ελλάδα και ως απώτατο στόχο την πολιτική προβολή του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Στουμπ επικράτησε με 97 ψήφους, αντί 81 της αντιπολίτευσης, 9 αποχών και 12 απουσιών. Η πρόταση μομφής των «Φινλανδών» (πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί») ζητούσε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει την έκθεση της χώρας στο ελληνικό χρέος και να δηλώσει αν είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης. Παράλληλα, απέρριπτε τη χρηματοδότηση προς το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την εκκαθάριση των τραπεζών.

«Η συνεισφορά της Φινλανδίας στο ταμείο των 55 δισ. ευρώ είναι 1,2 δισ. ευρώ, αλλά σε ένα κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ περισσότερα», είπε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Φινλανδών». «Το κόμμα μας δεν μπορεί να υπερψηφίσει τη συλλογική ευθύνη. Είμαστε έτοιμοι και πάλι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό με τον οποίο όλοι θα διορθώνουμε τα λάθη κάποιων. Είναι απαράδεκτο να ευθύνονται οι Φινλανδοί για το γαλλικό, το ιταλικό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Η πρόταση μομφής ήταν μια μορφή διαφήμισης της σκληρής στάσης των «Φινλανδών» στο ζήτημα, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Απριλίου. «Είναι ένας τρόπος να υπογραμμίσει η αντιπολίτευση κάποια θέματα―βάζοντας και θαυμαστικό», είπε ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λαπωνίας Πέτρι Κοϊκαλάινεν. «Είναι σίγουρα κομμάτι της εκλογικής μάχης».

Ετσι ο Στουμπ, ο πιο αντιδημοφιλής πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία, με δημοτικότητα που δεν ξεπερνά το 16%, ωθείται σε ακόμη σκληρότερη στάση από αυτήν που θα είχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην πολιτική διάσωσή του, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποκατασταθεί τον Απρίλιο η κεντροδεξιά κυβέρνηση από κυβέρνηση συνασπισμού Κεντρώου Κόμματος – Σοσιαλδημοκρατών.

Οι «Φινλανδοί», που υπέβαλαν την πρόταση μομφής, ήταν για μικρό χρονικό διάστημα, το 2011, πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ εν συνεχεία τους υπερκέρασαν οι κεντροδεξιοί του τότε πρωθυπουργού Κατάινεν, και τώρα προηγείται με μεγάλη διαφορά το Κεντρώο Κόμμα.

Το Κεντρώο Κόμμα πρόκειται να υποβάλει άλλη πρόταση μομφής, με αντικείμενο την παιδεία, την οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή χθες, ο Στουμπ υπερασπίστηκε την πολιτική που έχει ακολουθηθεί, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εργάστηκε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης για να διασώσει το ενιαίο νόμισμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT