Απόφαση Ευρωδικαστηρίου κατά Βρετανίας

Απόφαση Ευρωδικαστηρίου κατά Βρετανίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα 1.015 Βρετανών κρατουμένων σε φυλακές της χώρας παραβίασε η κυβέρνηση, απαγορεύοντάς τους να ψηφίζουν, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, με το ευρωσκεπτικιστικό Ukip να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Κάμερον υποχωρεί, για μια ακόμη φορά, στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, παραδίδοντας την εθνική κυριαρχία στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση, που κοινοποιήθηκε χθες, είναι η τέταρτη κατά σειρά καταδίκη της Βρετανίας από το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την πρακτική της να απαγορεύει διαρρήδην στους κρατούμενους των φυλακών της να ψηφίζουν. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η βρετανική πρακτική παραβιάζει το Αρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που χαρακτηρίζει αναφαίρετο το δικαίωμα των κρατουμένων δικαστικών και άλλων φυλακών στην ψήφο. Το δικαστήριο απέρριψε, όμως, το αίτημα των 1.015 εναγόντων για χρηματικές αποζημιώσεις και κάλυψη των νομικών εξόδων, που θα επιβάρυναν σημαντικά το βρετανικό κράτος.

Της απόφασης του δικαστηρίου, που αφορά τον αποκλεισμό κρατουμένων από εκλογικές διαδικασίες την περίοδο 2009-2011, είχε προηγηθεί επίσημη επίπληξη από το Συμβούλιο της Ευρώπης προς το Λονδίνο, για την ολιγωρία της βρετανικής κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ προηγούμενης σχετικής απόφασης. Τον Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο είχε «επισημάνει με ιδιαίτερη ανησυχία και απογοήτευση» την άρνηση της κυβέρνησης να εισαγάγει νομοσχέδιο στην έναρξη της νομοθετικής περιόδου 2014-15, όπως της είχε συσταθεί. Νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάσθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή το 2012, δεν εξασφάλισε τη στήριξη της πλειοψηφίας των Βρετανών νομοθετών. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει, το 2012, ότι η ιδέα και μόνον του δικαιώματος ψήφου για τους κρατούμενους τού προκαλούσε «φυσική αποστροφή».

Παρέμβαση στο νομοθετικό έργο

Η ισχυρή ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα υποστηρίζει ότι οι δικαστές του Στρασβούργου δεν μπορούν να έχουν δυνατότητα παρέμβασης στο νομοθετικό έργο. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Κρις Γκρέιλινγκ, είχε δεσμευθεί ότι η επόμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαρτίου 2015, θα αντιμετωπίζει το δικαστήριο του Στρασβούργου ως συμβουλευτικό όργανο, χωρίς δεσμευτική ισχύ, και ότι η Συνθήκη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων θα έπαυε να ισχύει για τη Βρετανία, για να αντικατασταθεί από βρετανική Χάρτα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκτός της Βρετανίας, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Γεωργία και η Ρωσία είναι οι άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες στερούν από τους κρατούμενους των φυλακών τους τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Την απόφαση του δικαστηρίου χαιρέτισε χθες ο συνήγορος 544 εκ των εναγόντων κρατουμένων, Σον Χάμπερ, ο οποίος κατήγγειλε την «επίμονη άρνηση» του Λονδίνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT