ΚΙΕΒΟ. Η Φαΐνα Ταράν κρατάει μια τσαλακωμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία του γιου της Ιβάν στα τρεμάμενα χέρια της και λέει ότι δεν έχει ιδέα πώς εξαφανίστηκε εδώ κι ένα χρόνο. Ο 40χρονος υπάλληλος σε εταιρεία σεκιούριτι έφυγε από την πόλη του στη δυτική Ουκρανία και χωρίς να ενημερώσει τη μητέρα του, από φόβο μήπως την αναστατώσει, πήγε στο Κίεβο για να στηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, το επονομαζόμενο κίνημα Μεϊντάν. «Το πρώτο που έμαθα ήταν από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα από τους συντρόφους του, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι ο γιος μου ήταν στο Μεϊντάν και εξαφανίστηκε ξαφνικά» λέει η Ταράν στο γαλλικό πρακτορείο. «Ταξίδεψα μέχρι εκεί και οι άνθρωποι μου επιβεβαίωσαν ότι ο γιος μου ήταν στην πλατεία και ξαφνικά εξαφανίστηκε». Ενα χρόνο μετά τον αιματηρό τερματισμό της εξέγερσης στο Κίεβο, που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Ταράν περιμένει ακόμη απεγνωσμένα να μάθει πού βρίσκεται ο Ιβάν. Είναι μεταξύ των αγνοουμένων από το κίνημα Μεϊντάν, των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία του Κιέβου και εξαφανίστηκαν έκτοτε.
Οι τελευταίες μέρες των διαμαρτυριών βάφτηκαν με αίμα και βυθίστηκαν στο χάος, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των εξεγερμένων σε μία από τις βιαιότερες σελίδες στην ιστορία της χώρας μετά την ανεξαρτησία της το 1991. Είναι τέτοια η σύγχυση γύρω από την κορύφωση της εξέγερσης ώστε ακόμη δεν είναι σαφής ο αριθμός των αγνοουμένων. Δύο εθελοντικές οργανώσεις που έχουν εκδώσει διαφορετικές λίστες τοποθετούν τον αριθμό σε 27 και 55 αντίστοιχα. Μεταξύ εκείνων που εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, για άλλους λόγους όμως, είναι ο πρώην πρόεδρος της χώρας. Γνωρίζουμε ότι μετά την ανατροπή του κατέφυγε στη Ρωσία, αλλά ακόμη και η Μόσχα τον έχει περιθωριοποιήσει πλήρως. Η υποστήριξή της περιορίζεται μόνο στην παροχή ασύλου και στην προστασία του από ενδεχόμενη παραπομπή στην ουκρανική δικαιοσύνη, καθώς κατηγορείται στην πατρίδα του για υπεξαίρεση. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον τρόπο που περνάει τις μέρες του στη Ρωσία ο Γιανουκόβιτς. Η τελευταία φορά που μίλησε δημοσίως ήταν τον Φεβρουάριο του 2014, μία εβδομάδα μετά τη φυγή του στην εξορία. Ρεπορτάζ των ΜΜΕ τον εμφανίζουν να βρίσκεται είτε στο Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, είτε στο μοσχοβίτικο προάστιο Μπαρβίκχα και την περιοχή του Ροστόφ στα νότια, με ορισμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι πάσχει από κατάθλιψη ή να έχει υποστεί εγκεφαλικό. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν αποκάλυψε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι τον συνάντησε στη Μόσχα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν επανειλημμένα επικριθεί ότι απέτυχαν να παραπέμψουν τους υπεύθυνους για την αιματοχυσία του Μεϊντάν, με τους ακτιβιστές να καταγγέλλουν ότι εσκεμμένα καθυστερούν. Μόνο δύο χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί περιμένουν να δικαστούν για τους θανάτους διαδηλωτών. Ο ανακριτής που ερευνά την υπόθεση των αγνοουμένων ισχυρίζεται πως είναι σύνθετο το πρόβλημα. Πρώτον, η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει αν ένας δηλωθείς ως αγνοούμενος βρισκόταν πράγματι στην πλατεία και στη συνέχεια πρέπει να βρει ακριβείς πληροφορίες, γιατί οι περισσότεροι μάρτυρες φοβούνται να δώσουν προσωπικές καταθέσεις φοβούμενοι ότι θα παραπεμφθούν.