«Νίκη» του Μίλιμπαντ, απόντος του Κάμερον

«Νίκη» του Μίλιμπαντ, απόντος του Κάμερον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Περισσότεροι από 4 εκατ. τηλεθεατές παρακολούθησαν το τελευταίο τηλεοπτικό προεκλογικό ντιμπέιτ το βράδυ της Πέμπτης στη Βρετανία, με πολλούς από αυτούς να αναρωτιούνται τους λόγους, για τους οποίους ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην παραστεί.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού τον συμβούλευσαν να μην εμφανισθεί απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό του, τον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, κάτι που θα στερούσε από τον τελευταίο την ευκαιρία να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό.

Από την τηλεμαχία απείχε για τους ίδιους λόγους και ο κυβερνητικός εταίρος των Συντηρητικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο κύρια κόμματα της βρετανικής πολιτικής σκηνής να βρίσκονται στα όρια του στατιστικού σφάλματος, με τη διαφορά μεταξύ τους στην πρόθεση ψήφου να μην υπερβαίνει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Την απουσία του πρωθυπουργού από το ντιμπέιτ εκμεταλλεύθηκε δεόντως ο κ. Μίλιμπαντ, απευθυνόμενος στον απόντα: «Ντέιβιντ, αν εκτιμάς ότι οι εκλογές αυτές πρέπει να κριθούν γύρω από το ποιος είναι καλύτερος ηγέτης, τότε έλα να αντιπαρατεθούμε ένας προς έναν και ας αφήσουμε τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν».

Σε μία προσπάθεια να υποσκάψει την αναμενόμενη θριαμβευτική εμφάνιση του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) στη Σκωτία, ο κ. Μίλιμπαντ επέλεξε να επιτεθεί στην πρόεδρό του, Νίκολα Στέρτζον, κατηγορώντας τη για διχαστική πολιτική. «Δεν μπορώ να αποδεχθώ να συγκυβερνήσω με ένα κόμμα, το οποίο σχεδιάζει να διαλύσει το Βασίλειο. Λυπάμαι, αλλά η απάντησή μου σε ενδεχόμενη πρότασή σας για συμμαχία, είναι όχι», είπε ο Μίλιμπαντ.

Μετά το τέλος του ντιμπέιτ, εταιρείες δημοσκοπήσεων ανακήρυξαν τον Εντ Μίλιμπαντ νικητή της αντιπαράθεσης, επί των τηλεοπτικών αντιπάλων του: της κ. Στέρτζον, του πρόεδρου του ευρωσκεπτικιστικού Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ και των προέδρων των Πρασίνων και του Εθνικιστικού Κόμματος της Ουαλλίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT