Σε αμφιλεγόμενο τέμενος πήγαν Ιάπωνες βουλευτές

Σε αμφιλεγόμενο τέμενος πήγαν Ιάπωνες βουλευτές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Περισσότεροι από εκατό Ιάπωνες βουλευτές προσήλθαν χθες στο τέμενος Γιασουκούνι, αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών στρατιωτών της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ηγέτες της χώρας, καθώς και όσοι καταδικάσθηκαν από τα συμμαχικά δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου. Στην αμφιλεγόμενη ετήσια εαρινή τελετή δεν συμμετείχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, ούτε και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν να προκαλέσουν άλλα ασιατικά κράτη, εν όψει της αφροασιατικής συνόδου αυτής της εβδομάδας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απέστειλε, όμως, πρόσφορα στο τέμενος την Τρίτη, προκαλώντας την ενόχληση της Κίνας.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανέφεραν ότι 106 βουλευτές προσήλθαν στο Γιασουκούνι. Οι επισκέψεις αξιωματούχων στο τέμενος έχουν προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια την οργή της Κίνας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ και της Νότιας Κορέας, χώρες που υπέφεραν κάτω από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό ζυγό κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στον πόλεμο. Οσοι προσεύχονται, όμως, στο Γιασουκούνι επιμένουν ότι εκπληρώνουν ιερή υποχρέωση απέναντι στους πεσόντες πολέμου.

«Οι ψυχές των νεκρών, που έπεσαν για την πατρίδα τους και με αυτή στο μυαλό τους, αξίζουν τιμή. Εκτιμώ ότι οι προσευχές μας αποτελούν μήνυμα ειρήνης», είπε ο Χιντεχίσα Οζούκι, επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία ζητεί την αναγνώριση της τελετής στο τέμενος.

Ο πρωθυπουργός Αμπε, από τη μεριά του, έστειλε πρόσφορα «μασακάκι», που αποτελούνται από φρούτα σε ξύλινη πιατέλα, με το όνομα του δωρητή γραμμένο στο ξύλο. Αντίστοιχη κίνηση είχε πραγματοποιήσει ο κ. Αμπε και την περασμένη άνοιξη, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη. Η πρωτοβουλία του, όμως, είχε τύχει καταδίκης από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και την κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Στο τέμενος Γιασουκούνι βρίσκονται γραμμένα τα ονόματα όλων των 2,5 εκατομμυρίων Ιαπώνων νεκρών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και του ηγέτη της χώρας, στρατηγού Χιντέκι Τότζο, αλλά και απαγχονισθέντων εγκληματιών πολέμου, όπως του στρατηγού Τομογιούκι Γιαμασίτα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT