Πρώτος ο Ραχόι, τέταρτοι οι Podemos

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πρώτο αλλά καθηλωμένο στο 22%, όπως και τον περασμένο μήνα, παραμένει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΜyWord για το δίκτυο CadenaSer, ενώ το ποσοστό του Σοσιαλιστικού Κόμματος αυξάνεται από το 19% στο 21%. Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας πέφτει στο 17,9%, πίσω από το ανερχόμενο Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα.

Το γεγονός ότι τέσσερα κόμματα συγκεντρώνουν παραπλήσια ποσοστά σε μία δημοσκόπηση με περιθώριο σφάλματος 3,2 μονάδων δείχνει τις «τεκτονικές» αλλαγές που έχουν επέλθει στο σκηνικό του ισπανικού δικομματισμού, καθώς και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών. Απρόβλεπτο είναι και το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές αυτές.

Η εφημερίδα «Ελ Ντιάριο» έγραψε την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός Ραχόι ζήτησε να πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής τον Ιούλιο, προκειμένου να κλείσει τις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις για όλη τη χρονιά. «Το Λαϊκό Κόμμα επιταχύνει το νομοθετικό έργο ενόψει πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο», ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα αποφασίσει στις αρχές Αυγούστου αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες πρέπει να στηθούν το αργότερο στο τέλος του χρόνου.

Εως την κρίσιμη απόφαση μεσολαβούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές της 24ης Μαΐου, στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να χάσει μεγάλο μερίδιο της υποστήριξης-ρεκόρ που είχε συγκεντρώσει προ τετραετίας. Στις δημοτικές του 2011, οι υποψήφιοι του Λαϊκού Κόμματος είχαν λάβει 8.500.000 ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 37,5% αντί 6.300.000 ψήφων και ποσοστού 27,8% για τους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι εκλογές εκείνες ήταν ο προάγγελος της σαρωτικής νίκης του Μαριάνο Ραχόι τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, με ποσοστό 44,6%. Καθώς η τετραετία οδεύει προς το τέλος της, η πτώση στο 22%, σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσκόπηση, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που εμφανίζουν το μέγεθος του προβλήματος του Λαϊκού Κόμματος.

Στα επιμέρους ερωτήματα, το Λαϊκό Κόμμα έρχεται τρίτο ή τέταρτο μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι σε θέση να εδραιώσει την οικονομική ανάκαμψη», πρώτο με 17,2% έρχεται το Ciudadanos, δεύτερο με 16,5% το Podemos και τρίτο με 15,9% το Λαϊκό Κόμμα. Οι σοσιαλιστές έπονται με 10,5%.

Εντυπωσιακότερο είναι το χάσμα στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι το καλύτερο για την καταπολέμηση της διαφθοράς», όπου Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές καθηλώνονται σε μονοψήφια ποσοστά (7,1% και 5,5% αντίστοιχα), ενώ τα δύο νέα και άφθαρτα κόμματα συγκεντρώνουν 28,1% (Podemos) και 20,5% (Ciudadanos) αντίστοιχα.

Κατά κράτος επικρατεί το Podemos στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα μειώσει τις ανισότητες και θα καταπολεμήσει τη φτώχεια», με 31,7%, αντί 16,4% του Ciudadanos, 12,1% των σοσιαλιστών και 7,8% του Λαϊκού Κόμματος. Οι ερωτηθέντες δεν δείχνουν να εντυπωσιάζονται από τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, καθώς μόλις 14,3% αποδίδει τη βελτίωση της εικόνας της ισπανικής οικονομίας σε χειρισμούς της ισπανικής κυβέρνησης. Αντίστοιχα, περισσότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης καθυστέρησαν την έξοδο από την κρίση (29,7%), παρά εκείνοι που θεωρούν ότι την επέσπευσαν (20,2%).

Παρ’ όλα αυτά, το Podemos δεν δείχνει να επωφελείται από τη δυσαρέσκεια στην έκταση που είχε παρατηρηθεί ότι επωφελείτο τους τελευταίους μήνες. Στη δημοσκόπηση αυτή, που διεξήχθη μέσω Ιντερνετ, σημειώνει πτώση 5,5% σε σχέση με το ποσοστό του Μαρτίου. Αντίστροφη πορεία φαίνεται να ακολουθεί το κεντρώο Ciudadanos, το οποίο έφθασε το 19,4%, από 5% τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT