Αναστολή δίωξης σε βάρος Γερμανών δημοσιογράφων

Αναστολή δίωξης σε βάρος Γερμανών δημοσιογράφων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νίκη για την ελευθερία του Τύπου στη Γερμανία αποτέλεσε η απόφαση του εκτελούντα χρέη γενικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα στη χώρα, Γκέρχαρντ Αλτφάτερ, να αποσύρει τις κατηγορίες περί προδοσίας εναντίον ειδησεογραφικής αποκαλυπτικής ιστοσελίδας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι διαρροές μυστικών από το συγκεκριμένο blog δεν έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν στο Netzpolitik.org και αποκάλυπταν σχέδια για την αυστηροποίηση των παρακολουθήσεων στις ονλάιν επικοινωνίες δεν συνιστούν κρατικά μυστικά. Κατόπιν τούτου, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες περί προδοσίας.

Ο Αλτφάτερ ανέλαβε τα καθήκοντά του όταν αποπέμφθηκε ο προκάτοχός του, Χάραλντ Ράνγκε, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, σε μία αντιπαράθεση που συντάραξε το πολιτικό κατεστημένο στη Γερμανία. Ο Ράνγκε κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι αναμειγνύεται σε μια ανεξάρτητη έρευνα. Νωρίτερα, ο Μάας είχε εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον η δημοσιοποίηση των εγγράφων, τα οποία ανήκουν στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια. Οι ανακρίσεις είχαν «παγώσει» πάντως, καθώς ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας εξέταζε τα επίμαχα άρθρα του Netzpolitik που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο.

Η κατηγορία περί προδοσίας εναντίον των δημοσιογράφων προκάλεσε κατακραυγή σε νομικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, καθώς και σε ακτιβιστές υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, υπάρχουν υποψίες πως βουλευτές βρίσκονται πίσω από τις αποκαλύψεις του blog Netzpolitik. «Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, μέσω των μηνύσεων που οδήγησαν σε έρευνες για εσχάτη προδοσία, προσανατολίζει τις έρευνές της στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ», γράφει το περιοδικό, σύμφωνα με το απόσπασμα ενός άρθρου. Το περιοδικό προσέθεσε πως οι μηνύσεις που κατατέθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αναφέρουν πως τα εννέα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ήταν επιφορτισμένη με τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών εργάζονταν πάνω σε σχέδια ενίσχυσης της εποπτείας του διαδικτύου, για τα οποία το Netzpolitik έγραψε στη συνέχεια.

Το blog αποτέλεσε ακολούθως αντικείμενο έρευνας για προδοσία από τον γενικό εισαγγελέα, Χάραλντ Ράνγκε, ο οποίος αναγκάστηκε από το υπουργείο του να αναστείλει την έρευνα και τελικά απομακρύνθηκε, επειδή κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, για προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, το Spiegel αμφισβήτησε τη θέση του επικεφαλής του BfV, ο οποίος δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων, λέγοντας ότι σε αυτήν αναφέρονται ονομαστικά οι δημοσιογράφοι του Netzpolitik, Μάρκους Μπέκενταλ και Αντρέ Μάιστερ. Τέλος, το περιοδικό σημείωνε πως οι μηνύσεις δεν θέτουν σε καμία στιγμή θέμα ενδεχόμενης διαρροής από την ίδια την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών. Από την πλευρά του, ο Μπέκενταλ είχε ζητήσει να τεθεί στο αρχείο το σύνολο της υπόθεσης, εκτιμώντας πως η αναστολή της έρευνας, η οποία καταγγέλθηκε ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, δεν είναι ικανοποιητική. «Οι έρευνες δεν σταμάτησαν και επικρέμανται πάντα ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας», είπε καταγγέλλοντας το «ψεύτικο πόκερ» των αρχών στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο πρώην εισαγγελέας υπερασπίστηκε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης από τις στήλες της εφημερίδας FAZ. «Δεν επιθυμώ να φύγω σαν δαρμένος σκύλος, αλλά να περάσω από την πόρτα όρθιος, και άλλωστε δεν ήθελα να εκτεθώ σε ποινικές διώξεις», είπε την περασμένη εβδομάδα στην έγκυρη εφημερίδα.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT