Το γερμανικό ΥΠΕΞ αποδοκιμάζει επιθέσεις

Το γερμανικό ΥΠΕΞ αποδοκιμάζει επιθέσεις

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟ. Την ταχύτατη αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η επίθεση εναντίον οικίας, στην οποία φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο στο Βραδεμβούργο αν ντερ Χάβελ, κοντά στο Βερολίνο. Πρόκειται για «άνανδρη πράξη εμπρησμού», σχολίασε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ η αύξηση πράξεων εχθρότητας εναντίον προσφύγων έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης και υποστήριξης. Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες Γερμανοί συρρέουν για να συμμετάσχουν σε επιτροπές υποδοχής θυμάτων βίας ή φτώχειας.

Φοιτητές, συνταξιούχοι, ακόμη και ένας συντηρητικός βουλευτής έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο. Αλλοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες για να διοργανώσουν ταξίδια με αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν πρόσφυγες στη Γερμανία, όπου θα αναζητήσουν στέγη και απασχόληση. «Αισθανθήκαμε ότι πρέπει κάτι να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, επειδή αξίζουν τη βοήθειά μας» είπε ο Ντάβιντ Γιάκομπ, 24χρονος φοιτητής από το Βερολίνο και συνιδρυτής του workeer.de, μιας ιστοσελίδας που φέρνει σε επαφή πρόσφυγες και εργοδότες. Αν και δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα, ο ιστότοπος έχει ήδη 1.000 αιτούντες άσυλο και 450 εργοδότες. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις αντανακλούν μια αυξανόμενη πόλωση στους κόλπους της γερμανικής κοινωνίας, η πλειοψηφία της οποίας καλοδέχεται τους μετανάστες αλλά μια ισχυρή και επίμονη μειοψηφία, η οποία διαρκώς ριζοσπαστικοποιείται, φοβάται οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Οπως επισημαίνουν οι Times της Νέας Υόρκης ο αριθμός των αιτούντων άσυλο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 132% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην ίδια περίοδο καταγράφηκαν 202 επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων, τα οποία οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να καταστήσουν ακατάλληλα μέσω εμπρησμών και βανδαλισμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT