Αναβρασμός για το προσφυγικό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Το τελευταίο πακέτο νόμων για το κλείσιμο των συνόρων εγκρίθηκε χθες από την ουγγρική Βουλή, επιτρέποντας στον στρατό να επεμβαίνει για την αποτροπή εισόδου προσφύγων και μεταναστών και στην αστυνομία να κάνει έρευνες σε σπίτια για τον εντοπισμό μεταναστών χωρίς χαρτιά. Εν τω μεταξύ, ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των παιδιών από τη Συρία που θα μπορέσουν να πάνε φέτος σχολείο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός σχολείου ένα στα δύο προσφυγόπουλα στη χώρα, αντί τρία στα τέσσερα, όπως πέρυσι.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων πολλών οικογενειών προσφύγων που επιλέγουν το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Αν για τις αρχές μιας πόλης όπως το Αμβούργο είναι πρόκληση να ενταχθούν, από τη μία ημέρα στην άλλη, στα σχολεία της πόλης 300 προσφυγόπουλα που δεν μιλούν τη γλώσσα, είναι πολύ μεγαλύτερη η πρόκληση για τον Λίβανο, που καλείται να αποκτήσει υποδομές για 100.000 νέους μαθητές και μαθήτριες.

«Φέτος διπλασιάζουμε τον αριθμό των παιδιών που έχουν εγγραφεί στα δημόσια σχολεία του Λιβάνου σε σχέση με πέρυσι», είπε η εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα, Τάνια Σαπουιζά. «Ομως, παρ’ όλες τις προσπάθειες, τουλάχιστον 200.000 προσφυγόπουλα παραμένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και στερούνται το βασικό τους δικαίωμα». Ο πόλεμος στη Συρία έχει ως συνέπεια 2,6 εκατομμύρια παιδιά, που έχουν μείνει στη χώρα ή έχουν φύγει από αυτή, να βρίσκονται εκτός σχολείου, με αποτέλεσμα η UNICEF να κάνει λόγο για «χαμένη γενιά». 

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στις χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων, όπως ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους, θα εξεταστούν αύριο στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό ζήτημα.

Σήμερα θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εσωτερικών με θέμα τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε όλη την Ε.Ε. Ως χθες το βράδυ, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συνέχιζαν να αντιτίθενται στο σχέδιο. «Εχουμε ακόμη 20 ώρες να βρούμε λύση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν, έπειτα από συνάντηση με τους ομολόγους του της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας. «Αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφασίσουμε ομόφωνα μεταξύ των 28 κρατών-μελών, αντί της ενισχυμένης πλειοψηφίας, για σημαντικά ζητήματα, όπως η κατανομή προσφύγων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

Στη Γερμανία, τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να περικοπούν τα επιδόματα όσων προσφύγων φθάνουν στη Γερμανία από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. (ουσιαστικά όλων) και να αντικατασταθούν με επίδομα επιστροφής στη χώρα πρώτης εισόδου (δηλαδή, στην Ελλάδα ή στην Ιταλία) δεν ευοδώθηκαν. Επειτα από διήμερες διαβουλεύσεις τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αποφάσισαν ότι όσοι ζητούν άσυλο θα λαμβάνουν σε πρώτη φάση επιδόματα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο έφθασαν στη Γερμανία. Αν η αίτησή τους απορριφθεί ή αν αποφασιστεί ότι πρέπει να εξεταστεί από άλλη χώρα-μέλος, τα επιδόματά τους θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο επιβίωσης. Ο Ντε Μεζιέρ είχε επίσης υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να ορίσει ανώτατο όριο προσφύγων που μπορεί να δεχθεί, σε αντίθεση με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θυμίζει ότι το δικαίωμα ασύλου κατοχυρώνεται από το γερμανικό Σύνταγμα.

Η μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει οδηγήσει τις αρχές της Ουγγαρίας στο συμπέρασμα ότι, μέχρι να υπάρξει κοινή δράση, «κάθε χώρα πρέπει να ενεργήσει μόνη της». «Πρέπει να ξανασκεφθούμε πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και συνθήκες. Επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, κλείνουν ξανά τα εσωτερικά», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT