Ορμπάν: Η γερμανική κυβέρνηση ασκεί ηθικό ιμπεριαλισμό

Ορμπάν: Η γερμανική κυβέρνηση ασκεί ηθικό ιμπεριαλισμό

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το κυβερνών κόμμα της Βαυαρίας καλωσόρισε χθες τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν στο συνέδριό του, αναδεικνύοντας κοινά σημεία στην προσέγγιση της Βουδαπέστης και του Μονάχου στο προσφυγικό και εξοργίζοντας τους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες. Σήμερα, μία ημέρα μετά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., η γερμανική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για το προσφυγικό, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και απελάσεων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται λίστα «ασφαλών κρατών προέλευσης», που θα αποκλείει από τη χορήγηση ασύλου τους υπηκόους μελών της Ε.Ε. και χωρών υπό ένταξη. Οργανώσεις για την προστασία των προσφύγων υποστηρίζουν ότι ο κανόνας αυτός παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα όσων ζητούν προστασία να δουν την αίτησή τους να εξετάζεται ξεχωριστά. Σύμφωνα με τις οργανώσεις, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που γίνεται σε όλη τη Γερμανία για την υποστήριξη των προσφύγων πέφτει ως επί το πλείστον στους ώμους εθελοντών, ενώ οι παρεμβάσεις του κράτους ιδρυματοποιούν τους πρόσφυγες, απαγορεύοντάς τους να εργαστούν και να μετακινηθούν από τα καταλύματά τους για έξι μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου συνεχίζει να υποχωρεί, καθώς μερίδα του πληθυσμού υιοθετεί την άποψη πως οι παροχές προς τους πρόσφυγες αφαιρούνται από τις παροχές προς τους Γερμανούς φτωχούς, των οποίων οι τάξεις πληθαίνουν για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το προσφυγικό. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η μείωση της δημοτικότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Βαυαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός, Χορστ Ζέχοφερ, εκτοξεύει ανοικτά κατηγορίες κατά του Βερολίνου. «Το Βερολίνο ασκεί ηθικό ιμπεριαλισμό», δήλωσε χθες από το συνέδριο του βαυαρικού κόμματος CSU ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώνει και άλλους να υποδέχονται πρόσφυγες. Η Αγκελα Μέρκελ τονίζει ότι η υποδοχή προσφύγων συγκαταλέγεται στις υποχρεώσεις κάθε χώρας και απαντά στις επικρίσεις με τη φράση «θα τα καταφέρουμε».

Αίτημα παράτασης

Το Βερολίνο ζήτησε χθες από τις Βρυξέλλες άδεια για παράταση των συνοριακών ελέγχων κατά 20 ημέρες, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη Σένγκεν για έκτακτες περιπτώσεις. Οι συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας είχαν αρχικά επιβληθεί στις 13 Σεπτεμβρίου για δέκα ημέρες, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο στη συνθήκη Σένγκεν για την επιβολή συνοριακών ελέγχων είναι οι δύο μήνες. Οι έλεγχοι δεν έχουν αποτρέψει την είσοδο προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία ανακοίνωσε χθες ότι ο φράκτης στα σύνορά της με την Κροατία θα είναι έτοιμος ώς το Σαββατοκύριακο. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ουγγαρία σφράγισε τα σύνορά της με τη Σερβία, περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία μέσω Κροατίας.

Ο Ορμπαν δήλωσε ότι ο νέος φράκτης θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να εφαρμόσει τους κανόνες της ζώνης Σένγκεν και προσέθεσε ότι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν εφαρμόσουν τους κανόνες της συνθήκης, η Ουγγαρία θα αλλάξει τακτική δημιουργώντας «ασφαλή διάδρομο για να διασχίζουν οι πρόσφυγες τη χώρα το ταχύτερο δυνατόν, με κατεύθυνση την Αυστρία ή τη Γερμανία». Παράλληλα, ο λόγος του Ούγγρου πρωθυπουργού αναφορικά με την Ελλάδα είναι διάσπαρτος από καταγγελίες, πιστεύοντας ενδεχομένως ότι είναι το ίδιο εύκολο να φτιάξει κανείς έναν φράκτη στο Ρέσκε και το ίδιο εύκολο να αποτρέψει τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά χωρίς καθημερινές ναυτικές τραγωδίες.

«Το σοκ του Καλαί»

Στην άλλη άκρη της ηπείρου, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, περιέγραψε χθες την επίσκεψή του στον καταυλισμό με το προσωνύμιο «Ζούγκλα», έξω από το Καλαί. «Δεν μπορώ να συνέλθω εύκολα από το σοκ του Καλαί. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας πρέπει να κάνουν ταχύτατα κάτι για τις άθλιες συνθήκες. Ο καταυλισμός στο Καλαί είναι ένα πραγματικά άθλιο μέρος. Και μόνο η ύπαρξή του είναι ένα κατηγορώ προς την κοινωνία. Γιατί τα μέσα ενημέρωσης σταμάτησαν να ασχολούνται με το θέμα;» διερωτήθηκε ο Σάδερλαντ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να υποδεχθεί 20.000 Σύρους πρόσφυγες σε διάστημα πενταετίας, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον απέκλεισε το να προέρχονται αυτοί από το Καλαί, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε και άλλους να φθάσουν ώς εκεί.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT