Δεν υπάρχουν ενδείξεις διείσδυσης τζιχαντιστών

Δεν υπάρχουν ενδείξεις διείσδυσης τζιχαντιστών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν εντοπίσει ενδείξεις διείσδυσης τζιχαντιστών στο κύμα των προσφύγων, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος των υπηρεσιών. Σε ανάλογα συμπεράσματα έχουν καταλήξει και οι υπηρεσίες της Δανίας και της Νορβηγίας.

Η παρουσίαση των πλέον ευάλωτων ανθρώπων, όπως είναι οι πρόσφυγες, ως εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια ανήκει στην επιχειρηματολογία της άκρας δεξιάς, τόσο στην Ολλανδία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν υπάρχουν δομικές ενδείξεις ότι έρχονται πρόσφυγες με τρομοκρατικά κίνητρα», δήλωσε εκπρόσωπος της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών AIVD. «Είναι πιθανό να χρησιμοποιούν τη διαδρομή άτομα, αλλά δεν βλέπουμε να έρχονται ομάδες».

Προχθές, η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας (PET) προχώρησε σε παρόμοιες εκτιμήσεις. «Με βάση τις πληροφορίες μας, θεωρούμε ότι οργανωμένοι ισλαμιστές αντάρτες δεν θα κατέφευγαν σε δίκτυα διακινητών ή σε προσφυγικές διαδρομές για να μεταφέρουν τρομοκράτες στη Δύση, περιλαμβανομένης της Δανίας», είπε ο επικεφαλής της PET, Φιν Μπορτς Αντερσεν. Ο Αντερσεν εξήγησε ότι μια οργάνωση δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο να πάθει κάτι ο τρομοκράτης, ούτε να ανακαλυφθεί η ταυτότητά του από την αστυνομία ή από άλλους πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν τη φυγή ακριβώς για να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές.

Ο Αντερσεν χαρακτήρισε τις δηλώσεις κάποιων τζιχαντιστικών οργανώσεων ότι σκοπεύουν να στείλουν μαχητές στην Ευρώπη μαζί με τους πρόσφυγες ως «σκόπιμη παραπλάνηση», αν και δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς ότι μπορεί να έρθουν κάποιοι που πρόσκεινται στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας, πατρίδας του δολοφόνου Μπρέιβικ, εκτίμησαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συνδέεται με την άφιξη προσφύγων είναι οι ακροδεξιές αντιδράσεις. «Η PST (νορβηγική υπηρεσία) δεν έχει ως κύρια βραχυπρόθεσμη ανησυχία ενδεχόμενη σχέση αιτούντων άσυλο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας. «Πρώτα απ’ όλα, η αυξημένη ροή αιτούντων άσυλο στη Νορβηγία μπορεί να εντείνει τις απειλές από ακροδεξιούς κύκλους, καθώς η εχθρότητα απέναντι στη μετανάστευση κινητοποιεί τους κύκλους αυτούς».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT