ΟΗΕ: «Δεν θα μειωθούν οι ροές προσφύγων»

ΟΗΕ: «Δεν θα μειωθούν οι ροές προσφύγων»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε χθες ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα μειωθούν, εκτιμώντας ότι έως τώρα έχει εμφανιστεί «η κορυφή του παγόβουνου». Παράλληλα η Ουγγαρία ζήτησε από την Κροατία να μην κατευθύνει τους πρόσφυγες στο ουγγρικό έδαφος, ενώ η Ε.Ε. ζήτησε επίσης από την Κροατία να άρει το εμπάργκο που επέβαλε στα σερβικά προϊόντα, προσπαθώντας να πείσει το Βελιγράδι να μη στέλνει πρόσφυγες στην Κροατία.

«Δεν βλέπω να μειώνονται ή να σταματούν οι προσφυγικές ροές. Ισως να πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε χθες στη Γενεύη ο περιφερειακός συντονιστής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμίν Αουαντ. Ο αναπληρωτής συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ, Ντόμινικ Μπάρτς, είπε ότι ο αριθμός των Ιρακινών που χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή θα ανέβει στα δέκα εκατομμύρια ώς τα τέλη του χρόνου. Ο αριθμός των εκτοπισμένων στο Ιράκ ανέρχεται σήμερα στα 3,2 εκατομμύρια, ενώ ο ΟΗΕ ετοιμάζεται για 500.000 νέους εκτοπισμένους, σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης επιχειρήσουν ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Στην άτυπη σύνοδο της Τετάρτης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα χορηγήσουν 1 δισ. ευρώ στην Υπατη Αρμοστεία και στο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φθάνουν στην Ευρώπη ζητώντας άσυλο κατάγονται από τη Συρία και το Ιράκ. Αλλοι κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Σουδάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Ντε Μεζιέρ, εκτίμησε ότι περίπου ένας στους τρεις αιτούντες άσυλο που δηλώνουν Σύροι, δεν είναι από τη Συρία, αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια στατιστική έρευνα. Ο Ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι «μπορεί να δικαιούνται άσυλο ακόμη και αν δεν είναι από τη Συρία», και προέτρεψε όσους υποβάλλουν αιτήσεις να είναι ειλικρινείς ως προς τον τόπο καταγωγής τους και να επιδείξουν υπομονή για όσο διάστημα διαρκεί η επεξεργασία της αίτησης.

Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν καθημερινά να περνούν στην Ουγγαρία από την Κροατία, τους οποίους η Ουγγαρία μεταφέρει απευθείας στα αυστριακά σύνορα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν δήλωσε χθες ότι το βασικό ερώτημα είναι πώς θα ασφαλίσει τα σύνορα της χώρας του με την Κροατία. «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα των επόμενων ημερών και εβδομάδων και προσπαθώ να βρω υποστηρικτές γι’ αυτό», είπε ο Ορμπάν μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν. Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, επισκεπτόμενος το Βελιγράδι, είπε ότι τα προβλήματα ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία μπορούν να λυθούν μόνο αν η Κροατία ανοίξει ξανά τα σύνορά της.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες φθάνουν ώς τη Φινλανδία. Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 500 πρόσφυγες ημερησίως διασχίζουν τα σύνορα της Φινλανδίας στο Τόρνιο, κοντά στον αρκτικό κύκλο, έπειτα από μακρύ ταξίδι στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη. Το βράδυ της Πέμπτης, διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και πυροτεχνήματα σε λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες στο Λάχτι της Νότιας Φινλανδίας. Ενας από τους 30 διαδηλωτές που εκτόξευαν ύβρεις εναντίον των προσφύγων ανεμίζοντας φινλανδικές σημαίες, φορούσε λευκή στολή παρόμοια με αυτήν της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν. Η φινλανδική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της καταδίκασε απερίφραστα «τις ρατσιστικές διαδηλώσεις εναντίον αιτούντων άσυλο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT