Συλλήψεις 1.300 προσφύγων στον απόηχο της συμφωνίας

Συλλήψεις 1.300 προσφύγων στον απόηχο της συμφωνίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Περισσότερους από 1.300 πρόσφυγες έθεσαν χθες υπό κράτηση οι τουρκικές αρχές στην επαρχία του Μαρμαρά, καθώς αυτοί ετοιμάζονταν να επιβιβασθούν σε πλοιάρια για να περάσουν στην Ελλάδα, λίγες μόλις ώρες μετά τη συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό του προσφυγικού ρεύματος.

Η τουρκική χωροφυλακή ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες Σύρους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Αφγανούς, συλλαμβάνοντας επίσης τρεις διακινητές, κοντά στο Αϊβατσίκ της επαρχίας του Μαρμαρά, εκατό χιλιόμετρα νότια από το Αϊβαλί.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρο επαναπροώθησης, από όπου πολλοί μπορεί να απελαθούν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού της τουρκικής ακτοφυλακής στο πρακτορείο Reuters.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησε με τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι η χώρα του θα καταβάλει προσπάθειες ανάσχεσης του προσφυγικού ρεύματος, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, συμφωνία κατάργησης του καθεστώτος χορήγησης βίζας για Τούρκους επισκέπτες στην Ευρώπη και επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για είσοδο της Τουρκίας στην Ενωση.

Αμφιβολίες εκφράζουν, όμως, Τούρκοι αναλυτές για το κατά πόσον αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει τελικά σε απτά αποτελέσματα, περιορίζοντας τη μεγάλη μετακίνηση προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη.

«Οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων από την Τουρκία είναι μη ρεαλιστικές και δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ονειρεύονταν όταν υπέγραφαν τέτοια συμφωνία με την Αγκυρα. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς δεν έχουν κανένα μέλλον στις χώρες τους, αλλά ούτε και στην Τουρκία», λέει ο Τσενγκίζ Ακτάρ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Ακόμη και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, παραδέχθηκε ότι αν και η χώρα του θα τηρήσει όσα συμφώνησε με τους Ευρωπαίους, οι προσπάθειες της Αγκυρας θα αποδειχθούν πιθανότατα φρούδες.

«Πολύ θα ήθελα να σας έλεγα ότι “ναι, ο αριθμός των μεταναστών θα περιορισθεί”, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο με σιγουριά, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στη Συρία», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο αναλυτής του Ινστιτούτου Carnegie Europe, Μαρκ Πιερινί, και πρώην πρέσβης της Ε.Ε. στην Αγκυρα, λέει: «Το κοινό ανακοινωθέν δεν περιέχει ούτε λέξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία ή το κουρδικό ζήτημα. Πρόκειται για ευρωπαϊκή ρεαλπολιτίκ στη χειρότερη εκδοχή της».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε, όμως, να αντιμετωπίσει εν καιρώ τα ζητήματα αυτά: «Δεν έχουμε ξεχάσει τις διαφορές μας με την Τουρκία και θα επανέλθουμε σε αυτές».

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT