Νεκρός ο επιχειρηματίας Τόμπκινς

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Τρίτης ο γνωστός μαχητής υπέρ της διάσωσης του περιβάλλοντος και ιδρυτής των εταιρειών ετοίμων ενδυμάτων North Face και Esprit, Ντάγκλας Τόμπκινς, 72 ετών. Ο αποβιώσας επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του όταν ανατράπηκε το καγιάκ του στη λίμνη Tζένεραλ Καρέρα της Παταγωνίας.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από το περιφερειακό νοσοκομείο Κοϊχάικε, όπου ο Τόμπκινς διακομίστηκε με σοβαρή υποθερμία. Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες, ο Τόμπκινς έκανε καγιάκ με πέντε ακόμη άτομα, όταν τα κανό τους ανατράπηκαν μάλλον εξαιτίας κυματισμού. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής, ο εισαγγελέας Πέντρο Σαλγκάντο επισήμανε ότι η λίμνη είναι γνωστή για τις εντελώς απρόβλεπτες μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν. Ο Τόμπκινς, μάλιστα, φαίνεται να έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στα νερά, που είχαν θερμοκρασία μικρότερη από 4 βαθμούς Κελσίου.

Ο αποβιώσας λάτρευε τη φύση και την ύπαιθρο. Δημιούργησε την περιουσία του με τις εμπορικές του επιχειρήσεις, αλλά την ψυχή του την αφιέρωσε στη φύση και τη διάσωσή της.

«Πετούσε αεροπλάνα, σκαρφάλωνε σε βουνά σε όλο τον κόσμο», λέει η κόρη του, Σάμερ Τόμπκινς Γουόκερ. «Το ότι έχασε τη ζωή του σε μια λίμνη, σαν να τον κατάπιε η ίδια η φύση που λάτρευε, προκαλεί σοκ».

Ο Ντάγκλας Ράινσφορντ Τόμπκινς γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1943 στο Οχάιο, αλλά η οικογένεια μετακόμισε στο Μίλμπρουκ.

Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να ορειβατεί και στα 15 ορειβατούσε και έκανε σκι κατά τη διάρκεια των οικογενειακών ταξιδιών στο Γουαϊόμινγκ. Ποτέ δεν τελείωσε το σχολείο, ούτε φοίτησε σε πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, άδραξε την ευκαιρία να κυνηγήσει την περιπέτεια. Στα 17 του άρχισε να εργάζεται στο χιονοδρομικό θέρετρο Ασπεν και όταν συγκέντρωσε αρκετά χρήματα ήρθε στην Ευρώπη προκειμένου να κάνει σκι στις Αλπεις. Μετά ταξίδεψε στις Ανδεις και στη Νότια Αμερική μέχρις ότου τελείωσαν τα χρήματα, το 1962, γεγονός που τον εξανάγκασε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία. Ετσι ιδρύθηκε η North Face, ένα μικρό κατάστημα για είδη σκι στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Τόμπκινς στη συνέχεια μετακόμισε στην Ταχόε Σίτι της Καλιφόρνιας, όπου εργάστηκε σε διάφορα χιονοδρομικά κέντρα και ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση, την California Mountaineering Service. Συχνά, μάλιστα, μετεκινείτο με οτοστόπ και έτσι γνώρισε την πρώτη του γυναίκα.

Το ζευγάρι άρχισε να πουλάει απλά φορέματα. «Κατάστημα», το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους. Αυτή η επιχείρηση εξελίχθηκε στη σημερινή Esprit. Η εταιρεία γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1980. Το 1990, ο Τόμπκινς πούλησε το μερίδιό του, για περισσότερο από 150 εκατομμύρια δολάρια, και αποχώρησε. Μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του μετακόμισαν στη Νότια Αμερική. Τον χρόνο τους μοίραζαν ανάμεσα στη Χιλή και την Αργεντινή, όπου είχαν αναπτύξει πολλές δραστηριότητες για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Ο Τόμπκινς χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για να αγοράσει μια τεράστια έκταση 8,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων, όπου δημιούργησε το επιβλητικό Πάρκο Πουμαλίν, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πάρκα του πλανήτη, το οποίο πήρε το όνομά του από τα πούμα που κυκλοφορούν ελεύθερα στα τροπικά δάση του. Ο Τόμπκινς προτού χάσει τη ζωή του εργαζόταν για τη δημιουργία νέων πάρκων στην Παταγωνία και τη βορειοανατολική Αργεντινή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT