Μπλερ κατά Κόρμπιν και υπέρ «μπλερισμού»

Μπλερ κατά Κόρμπιν και υπέρ «μπλερισμού»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Την τραγική σημερινή κατάσταση του Εργατικού Κόμματος» αναγνωρίζουν όλοι όσοι επιθυμούν να δουν το κόμμα στην κυβέρνηση, είπε χθες ο Τόνι Μπλερ, στα πρώτα του σχόλια μετά την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών. Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το κόμμα «κινδυνεύει να μην θέσει τα σωστά ερωτήματα, αλλά και να μην λάβει τις σωστές απαντήσεις». Σε άρθρο του, με τίτλο «Υπερασπίζοντας τον μπλερισμό», στο περιοδικό Spectator, ο Τόνι Μπλερ επέκρινε με δριμύτητα τη νέα ηγεσία των Εργατικών αναφέροντας: «Η φιλοσοφία του κόμματός μας πρέπει να είναι η εφαρμογή των αξιών μας με ανοικτό μυαλό και όχι ο κομπασμός για τις αξίες αυτές, ως μέθοδο αποφυγής της επίπονης σκέψης, που απαιτεί ο μεταβαλλόμενος κόσμος μας».

Ο Μπλερ τονίζει ότι «σημαντική μερίδα του κόμματος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πρωθυπουργία αντιμετώπισαν την τέχνη της διακυβέρνησης ως συμβιβασμό και προδοσία των θεμελιωδών αρχών μας. Πολλοί, ιδίως στο σημερινό Εργατικό Κόμμα, ένιωσαν ότι χάσαμε τον δρόμο μας εξαιτίας της παραμονής μας στην εξουσία. Η άποψή μου είναι ότι στην πραγματικότητα βρήκαμε τον δρόμο μας. Παραδέχομαι ότι αποτύχαμε να πείσουμε ικανό αριθμό ανθρώπων ότι οι πραγματικοί προοδευτικοί είναι οι εκσυγχρονιστές, όχι επειδή εγκαταλείπουν τις αρχές τους, αλλά γιατί έχουν το θάρρος να παραμένουν πιστοί σε αυτές όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι, αν και οι Εργατικοί έκαναν σφάλματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εξουσία, η διακυβέρνησή του υπήρξε «ριζοσπαστική και μεταρρυθμιστική». «Προσπαθήσαμε να δώσουμε σάρκα και οστά στις ηθικές αξίες του Εργατικού Κόμματος. Ομολογώ, όμως, ότι δεν προβλέψαμε την οικονομική κρίση. Επρόκειτο για σφάλμα συνειδητοποίησης και όχι για έλλειψη βούλησης», γράφει ο Τόνι Μπλερ.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική του πολιτική, ο κ. Μπλερ λέει: «Μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2001, πείσθηκα ότι ο ισλαμικός εξτρεμισμός αποτελεί το μείζον πρόβλημα ασφαλείας της εποχής μας.  Οι πολίτες μπορούν να συμφωνούν ή να διαφωνούν με τις αποφάσεις που έλαβα και με την έμφαση που έδωσα  στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ.  Οι αποφάσεις μου αυτές, όμως, δεν στόχευαν σε αμφισβήτηση  της  προοδευτικής πολιτικής, αλλά στη διεύρυνσή της». Λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές των Εργατικών, που οδήγησαν στην εκλογή του Κόρμπιν, ο Μπλερ είχε απευθύνει έκκληση να μην επαναληφθούν τα σφάλματα της δεκαετίας του 1980, οπότε το κόμμα είχε επιλέξει αριστερίστικη πλατφόρμα, για να χάσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά. «Οσων η καρδιά βρίσκεται με τον Κόρμπιν καλά θα κάνουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση», είχε πει τότε ο Μπλερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT