Παραίτηση επικεφαλής κέντρου προσφύγων στο Βερολίνο

Παραίτηση επικεφαλής κέντρου προσφύγων στο Βερολίνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την υποχρέωση της Ευρώπης να κινηθεί ενωμένη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη και θα επιλέξει την αλληλεγγύη ή θα βιώσουμε πάλι την κατασκευή φρακτών και τειχών. Σε μία τέτοια περίπτωση, το όραμα της ενωμένης Ευρώπης θα καταρρεύσει», είπε ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση και τους κομματικούς συντρόφους του να αντισταθούν στους δεξιούς λαϊκιστές.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κέντρου καταγραφής προσφύγων του Βερολίνου, Φραντς Αλερτ, εξαιτίας της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στην υπηρεσία του και της καθυστέρησης προώθησης των διαδικασιών καταγραφής.

Η παραίτηση του κ. Αλερτ υπεβλήθη λίγες ώρες μετά την έκκληση του δημάρχου του Βερολίνου, Μίκαελ Μίλερ, για νέα ηγεσία στην υπηρεσία Lageso. Η Lageso είναι η υπηρεσία κρατικής υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, ο πρώτος σταθμός κάθε πρόσφυγα που φθάνει στη γερμανική πρωτεύουσα.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στάθηκαν σε ατελείωτες ουρές στο προαύλιο της υπηρεσίας, κάποιοι από αυτούς ακόμη και για ολόκληρες εβδομάδες, έως ότου λάβουν τον αριθμό καταγραφής τους και περάσουν από συνέντευξη.

Ακτιβιστές της οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων Moabit Hilft εκτιμούν όμως ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν μετά την παραίτηση του Αλερτ.

«Δεν περιμένουμε να αλλάξει το παραμικρό. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Η τοπική Βουλή του Βερολίνου είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή», λέει η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ντιάνα Χένιγκες.

Οι άθλιες συνθήκες στο προαύλιο του Lageso οδήγησαν πολλές φορές τους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του κτιρίου, επικουρούμενους από την αστυνομία, να παρέμβουν δυναμικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πλήθος οργισμένων προσφύγων. Εθελοντές τοπικών επιτροπών, όπως είναι η Moabit Hilft, αποσόβησαν πολλές φορές τα χειρότερα, προσφέροντας στους πρόσφυγες ζεστά ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα και ροφήματα.

Από το προαύλιο του Lageso απήχθη από παιδεραστή πριν από δύο μήνες 4χρονος πρόσφυγας από τη Βοσνία, ο οποίος βιάστηκε και δολοφονήθηκε.

Αλλο σημείο τριβής αναδείχθηκε το τεράστιο, παροπλισμένο πλέον, αεροδρόμιο των ναζιστικών ετών, Τέμπελχοφ.

Στο εσωτερικό του παλαιού τερματικού σταθμού, οι Αρχές κατασκεύασαν προσωρινά καταλύματα για 2.200 πρόσφυγες. Η στενότητα του χώρου και οι κοινόχρηστες τουαλέτες, όμως, έχουν προκαλέσει εντάσεις. Οι προσωρινοί κάτοικοι του Τέμπελχοφ αναγκάζονται μάλιστα να επιβιβάζονται σε λεωφορεία, που τους μεταφέρουν σε κοντινή πισίνα, για να πλυθούν στα λουτρά της.

Οι Αρχές του Βερολίνου σχεδιάζουν τώρα να επεκτείνουν τα καταλύματα στο Τέμπελχοφ, που θα φιλοξενήσουν 8.000 πρόσφυγες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT