Απόπειρα εισβολής ψυχοπαθούς στο Ενβαλίντ

Απόπειρα εισβολής ψυχοπαθούς στο Ενβαλίντ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου των Απομάχων, των «Ενβαλίντ», στο 7ο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, εισέβαλε χθες το πρωί οδηγός αυτοκινήτου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της φρουράς του κτιρίου, που πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος και συνέλαβε τον δράστη.

Αγνωστα παρέμεναν μέχρι χθες το βράδυ τα κίνητρα του 37χρονου δράστη της επίθεσης, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, να γιόρταζε χθες τα γενέθλιά του. Σύμφωνα με αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο της σύλληψης του 37χρονου, τα λόγια του δεν είχαν ειρμό, ενισχύοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ψυχικά διαταραγμένο άτομο.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 11 το πρωί, όταν ο άνδρας προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του στην πύλη του μεγάρου και προσπάθησε να παρασύρει στρατιωτικούς που εκτελούσαν περιπολία στο προαύλιο. Χωροφύλακας της φρουράς πυροβόλησε δέκα φορές με στόχο τα λάστιχα του οχήματος, διακόπτοντας την πορεία του και επιτρέποντας τη σύλληψη του 37χρονου οδηγού.

Στο μεταξύ, δύο άνδρες συνέλαβε χθες η αυστριακή αστυνομία στο Σάλτσμπουργκ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν Ντενί στις 13 Νοεμβρίου.

Οι δύο ύποπτοι, Γάλλοι υπήκοοι, ο ένας αλγερινής και ο άλλος πακιστανικής καταγωγής, εντοπίσθηκαν σε ξενώνα προσφύγων, έχοντας φθάσει στην Αυστρία από τη Συρία τον Οκτώβριο, εφοδιασμένοι με πλαστά συριακά διαβατήρια, μαζί με κάποιους από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, οι δύο άνδρες ανήκουν σε τρομοκρατικό πυρήνα και σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες επί αυστριακού εδάφους. Νέες πληροφορίες για τον καταζητούμενο τρομοκράτη της επίθεσης του Μπατακλάν, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αποκάλυψε χθες ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Χινς.

Είχε εντοπισθεί

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Αμπντεσλάμ είχε εντοπισθεί στο προάστιο των Βρυξελλών, Μολενμπέκ, τη νύχτα της 15ης Νοεμβρίου, δύο 24ωρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. «Ο ύποπτος δεν συνελήφθη, όμως, εξαιτίας δυσλειτουργίας της βελγικής νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει την εισβολή της αστυνομίας σε κατοικία μεταξύ 11 το βράδυ και 5 το πρωί, εφόσον δεν τελείται αδίκημα. Μέχρις ότου η αντιτρομοκρατική υπηρεσία να εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας, ο Αμπντεσλάμ είχε διαφύγει», είπε ο κ. Χινς. Διαφορετικό σενάριο παρουσίασε, όμως, ο Γάλλος δημοσιογράφος Ολιβιέ Μπουά, του δικτύου France Info, που υποστηρίζει ότι η βελγική αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό του Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, νομίζοντας ότι επρόκειτο για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Οταν οι Αρχές διαπίστωσαν το σφάλμα τους, αναγκάσθηκαν να απελευθερώσουν τον Μοχάμεντ.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT