Μάχη μέχρι τέλους για τον Σάντερς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Θα είμαι σαφής: Θα μεταφέρουμε τη μάχη για οικονομική δικαιοσύνη, για κοινωνική δικαιοσύνη, για περιβαλλοντική κοινή λογική και για παγκόσμια ειρήνη σε όλες τις πολιτείες της χώρας». Με τη φράση αυτή ο Μπέρνι Σάντερς προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί από αριστερά τη Χίλαρι Κλίντον ώς το τέλος, ακόμη και αν τα αποτελέσματα της Τρίτης έδειξαν ότι η κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος έχει ουσιαστικά κριθεί.

«Κάτι πολύ ασυνήθιστο πρέπει να συμβεί για να πάρει ο Σάντερς το χρίσμα» έγραψε ο Χάρι Εντεν στο διάσημο πολιτικό ιστολόγιο FiveThirtyEight. Ο αναλυτής σημειώνει ότι ο Σάντερς πρέπει να κερδίσει σε όλες τις πολιτείες που απομένουν με μεγάλη διαφορά – σαρωτικές νίκες όπως αυτές που κατόρθωσε μόνο στη δική του πολιτεία, το Βερμόντ, και το γειτονικό Νιου Χαμσάιρ.

Στις 35 πολιτείες που απομένουν, η Κλίντον έχει σαφές προβάδισμα μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, ενώ ο Σάντερς ελπίζει ότι θα αποσπάσει υποστήριξη σε πολιτείες που έχουν πληγεί από την αποβιομηχάνιση. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Χίλαρι Κλίντον την Τρίτη, έγινε σαφές ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο πληθυσμός μαύρων σε μία εκλογική περιφέρεια, τόσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό της Κλίντον.

Μεταξύ των ισπανοφώνων η υποστήριξη ήταν κάπως πιο μοιρασμένη, αλλά η σημαντική επιτυχία της Κλίντον στο Τέξας θεωρείται προάγγελος επιτυχίας σε άλλες πολιτείες με μεγάλους ισπανόφωνους πληθυσμούς, όπως η Φλόριντα.

Η εκστρατεία του Σάντερς εξέφρασε ικανοποίηση για την οριακή ήττα στη Μασαχουσέτη και κυρίως για τη μεγάλη νίκη στο Κολοράντο, ένα από τα λεγόμενα «swing states», τις πολιτείες που αλλάζουν τακτικά χέρια μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Με τις εξελίξεις στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο να «δείχνουν» όλο και πιο καθαρά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Σάντερς υποστηρίζει ότι εκείνος είναι ο πιο κατάλληλος για να απορροφήσει προς το Δημοκρατικό Κόμμα ψηφοφόρους που ρέπουν προς τον Τραμπ όχι γιατί τον πιστεύουν αλλά γιατί έχουν κουραστεί από το πολιτικό κατεστημένο.

Η Χίλαρι Κλίντον κατά την επινίκια ομιλία της απευθύνθηκε εμμέσως στον Τραμπ, λέγοντας ότι «ποτέ το διακύβευμα δεν ήταν τόσο υψηλό και ποτέ η ρητορική από την άλλη πλευρά δεν ήταν τόσο χαμηλή». Η Κλίντον έχει υιοθετήσει πολλά από τα θέματα του Μπέρνι Σάντερς για την ασυδοσία της Wall Street, την ανάγκη μεταρρύθμισης των οικονομικών των κομμάτων και την αντίθεση στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ενώ ο στόχος της στο εξής θα είναι να μην αποξενώσει τους νέους και ενθουσιώδεις ψηφοφόρους του Σάντερς, τους οποίους θα χρειαστεί στη μάχη για την προεδρία τον Νοέμβριο.

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της πρώην υπουργού Eξωτερικών οδήγησαν τους αντιπάλους της να κυκλοφορήσουν στο Ιντερνετ τη φράση #whichHillary σε αντιδιαστολή με το #onlyoneBernie. (Ποια Χίλαρι – μόνο ένας Μπέρνι). Ομως τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η Χίλαρι με τις πολλές πτυχές βρίσκει σημεία επαφής με μεγαλύτερη γκάμα ψηφοφόρων από ό,τι ο Σάντερς που επιμένει συστηματικά στα ίδια ζητήματα, ανεξαρτήτως ακροατηρίου.

Ισως όμως αυτή είναι η ουσία της υποψηφιότητας Σάντερς: Να πάρει το μεγαλύτερο μικρόφωνο που υπάρχει, το μικρόφωνο του υποψηφίου προέδρου, και να εξοικειώσει τους Αμερικανούς με αιτήματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατοχύρωση αναρρωτικής άδειας, η κατάργηση των ιδιωτικών φυλακών και η χαλιναγώγηση της Wall Street. Οι Δημοκρατικοί που προτιμούν τη Χίλαρι Κλίντον θα υποχρεωθούν να τα ακούν όλα αυτά ώς το συνέδριο του Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT