Νέα έκκληση των Βρυξελλών προς την Τουρκία

Νέα έκκληση των Βρυξελλών προς την Τουρκία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκκληση προς την Τουρκία να διασφαλίσει ότι ο αριθμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της με προορισμό την Ευρώπη τείνει προς το μηδέν απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ενωσης με την Τουρκία τη Δευτέρα. «Δεν βλέπω το μηδέν στα επίπεδα που βρίσκονται οι αριθμοί αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Reuters. Αν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, θα μπορέσει η Ε.Ε. να αρχίσει να υποδέχεται πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη νόμιμη μετανάστευση και να αποθαρρύνει τα επικίνδυνα ταξίδια διά θαλάσσης. Πάντως, η Αγκυρα επιμένει ότι η σύνοδος της Δευτέρας δεν πρέπει να αφορά μόνο την προσφυγική κρίση, αλλά ευρύτερα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Η βαλκανική οδός παραμένει, άλλωστε, σφραγισμένη, όχι μόνο στην ΠΓΔΜ αλλά και στην Κροατία, η οποία αρνείται να δεχθεί 100 περίπου Ιρακινούς και Σύρους, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, με αποτέλεσμα να παραμένουν παγιδευμένοι στη σερβική πλευρά των συνόρων.

Ο Μοχάμεντ Αλ Αζίζ εξήγησε ότι η 10μελής οικογένειά του κατάφερε να περάσει στην Κροατία, αλλά ο ίδιος και κάποια άλλα μέλη της οικογένειας εγκλωβίστηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό στη σερβική πλευρά των συνόρων επί 12 μέρες. Εχουν επιχειρήσει τρεις φορές να περάσoυν στην Κροατία, αλλά κάθε φορά οι Κροάτες τούς στέλνουν πίσω, όταν βλέπουν τις σφραγίδες στα ιρακινά τους διαβατήρια, από τις οποίες προκύπτει ότι πέρασαν τρεις μήνες στην Τουρκία πριν φθάσουν στην Ευρώπη. «Λένε ότι πρέπει να γυρίσω στην Τουρκία. Η μισή μου οικογένεια είχε τις ίδιες σφραγίδες στα διαβατήρια, αλλά τους άφησαν όλους να μπουν», ανέφερε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, έφθασε χθες στη Ρουμανία η πρώτη ομάδα προσφύγων και μεταναστών προερχόμενων από τα ελληνικά κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots), με καταγωγή από την Υεμένη και τη Συρία. Αυτό ανακοίνωσε η Γενική Επιθεώρηση Μετανάστευσης (IGI). «Πρόκειται για 15 άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν νέοι και παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ερμίνα Μιχάι, εκπρόσωπος της IGI. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, η άφιξη των οποίων δεν πήρε δημοσιότητα από τα ΜΜΕ έπειτα από αίτημά τους, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Χένρι Κοάντα», κοντά στο Βουκουρέστι, προτού μεταφερθούν από τις Αρχές με μικρά λεωφορεία στο Γκαλάτσι (ανατολικά), όπου θα στεγαστούν σε κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT