Ξανά στο μηδέν οι Αρχές του Βελγίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι βελγικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον τρίτο άνδρα που βρισκόταν με τους βομβιστές την περασμένη Τρίτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καθώς ο ύποπτος που είχε συλληφθεί την Κυριακή αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων που να τον συνδέουν με την υπόθεση. Μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, που σύμφωνα με τον αναθεωρημένο απολογισμό κόστισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους, το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας παραμένει κλειστό, χωρίς να έχει δοθεί ημερομηνία επαναλειτουργίας.

«Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη του Φαϊσάλ Σ. δεν υποστηρίχθηκαν από τη συνεχιζόμενη έρευνα. Κατά συνέπεια, ο ανακριτής τον άφησε ελεύθερο», ανακοίνωσε η Εισαγγελία των Βρυξελλών. Επισήμως οι Αρχές δεν ανακοίνωσαν το επώνυμο του υπόπτου, αλλά είχαν υπάρξει διαρροές ότι λεγόταν Φαϊσάλ Σεφού και ήταν o εικονιζόμενος στις φωτογραφίες από το αεροδρόμιο. Η χθεσινή διάψευση οδηγεί τις Αρχές και πάλι στο σημείο μηδέν.

Στις εκτεταμένες επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών έχουν γίνει 5 με 6 συλλήψεις στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η ολλανδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε το Σάββατο 32χρονο ύποπτο στο Ρότερνταμ, κατόπιν γαλλικού αιτήματος, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία συνέλαβε Αλγερινό υπήκοο, ο οποίος θεωρείται ότι προμήθευσε τους βομβιστές με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τους Γιασίν Α., Μοχάμεντ Μπ. και Αμπουμπακερ Ο. στη διάρκεια 13 επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες και στις πόλεις Μέχελεν και Ντούφελ ως υπόπτους για τρομοκρατική δράση· ωστόσο, δεν διευκρίνισαν αν θεωρούν ότι μπορεί να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το Ισλαμικό Κράτος, που υφίσταται όλο και εντονότερες στρατιωτικές πιέσεις σε Συρία και Ιράκ, έχει αναλάβει την ευθύνη τόσο των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες όσο και της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, από τις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 130 άτομα. Οι δράστες των δύο επιθέσεων ήταν κυρίως Γάλλοι και Βέλγοι υπήκοοι που πέρασαν από τη μικροπαραβατικότητα στην πιο ακραία μορφή του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Χθες το υπουργείο Υγείας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι τέσσερις τραυματίες των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας εξέπνευσαν στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 35 και τον συνολικό αριθμό των νεκρών, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστών, στους 38. Στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και στον σταθμό Μάλμπεκ τραυματίσθηκαν περίπου 340 άτομα, εκ των οποίων χθες τα 55 βρίσκονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι νεκροί ήταν Αμερικανοί, Βρετανοί, Κινέζοι, Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Σουηδοί πολίτες.

Βίντεο με τον δράστη

Στο μεταξύ, η βελγική αστυνομία ανέβασε χθες στο Διαδίκτυο σύντομο βίντεο διάρκειας 32 δευτερολέπτων που δείχνει τον «τρίτο άνδρα» να σπρώχνει το καροτσάκι με το σακ βουαγιάζ-βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η βόμβα αυτή, η ισχυρότερη από τις τρεις, δεν εξερράγη παρά μόνο αφότου είχε εκκενωθεί το αεροδρόμιο, προξενώντας υλικές ζημιές. «Η αστυνομία αναζητεί την ταυτότητα αυτού του άνδρα», ανέφερε η ανακοίνωση κάτω από το βίντεο του άνδρα με το ανοικτόχρωμο σακάκι, το καπέλο και τα γυαλιά.

Σήμερα αναμενόταν να ξεκινήσουν δοκιμές για τη μερική λειτουργία του αεροδρομίου των Βρυξελλών, το οποίο πριν από τις εκρήξεις διαχειριζόταν 600 πτήσεις ημερησίως. Η υπεύθυνη Επικοινωνίας του αεροδρομίου διευκρίνισε ότι οι δοκιμές δεν ισοδυναμούν με επικείμενη επαναλειτουργία του αεροδρομίου, αφού πρώτα θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πυροσβεστική. Οι περισσότερες πτήσεις από Ελλάδα για Βρυξέλλες εξυπηρετούνται από το γειτονικό αεροδρόμιο της Λιλ στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT