Διχασμένη η τοπική κοινωνία της Κω

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο hotspot της Κω μπορεί να λειτουργεί, ωστόσο η τοπική κοινωνία, έπειτα από πολύμηνη διαμάχη των τοπικών αρχών με την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο νησί, έχει διχαστεί.

«Οι λογομαχίες μαίνονται, καθώς άλλοι παραμένουν υπέρ και άλλοι κατά των προσφύγων», αναφέρει στην «Κ» προβληματισμένος κάτοικος του νησιού, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου δύο αστέρων, δηλώνει υπέρ της λειτουργίας hotspot. «Θα είναι καλύτερα για όλους μας: πρόσφυγες, ντόπιους και τουρίστες», σημειώνει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι έχουν μειωθεί αισθητά οι «προκρατήσεις» του για το καλοκαίρι. «Στενοί συγγενείς μου, πάντως, που διατηρούν μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και συνεργάζεται με tour operators του εξωτερικού, αντιτίθενται σθεναρά».

Η οικονομία στο νησί του Ιπποκράτη, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. «Στη Μυτιλήνη και τη Χίο έχουν και άλλους οικονομικούς πόρους, όπως η γεωργία και η ναυτιλία, εδώ όμως ο τουρισμός είναι μονόδρομος». Οι εικόνες εξαθλίωσης που έκαναν τον γύρο του κόσμου, από τον Αύγουστο του 2015 και τούδε, επηρέασαν ακόμα και τους σταθερούς επισκέπτες του νησιού. «Είχα πελάτες είκοσι ετών, που μου τηλεφωνούσαν για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση», διηγείται. «Πολλοί ακύρωσαν τις διακοπές τους».

Στην Κω δεν έλειψαν, βέβαια, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας εις βάρος των προσφύγων, ειδικά από επιχειρήσεις στα πέριξ του λιμανιού. «Υπήρξαν ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων και μικρών ξενοδοχείων που έδωσαν τρίκλινα δωμάτια σε Σύρους για περισσότερα από 100 ευρώ τη νύχτα», σημειώνει.

Τη δεδομένη, πάντως, στιγμή οι προσφυγές ροές στο νησί έχουν περιοριστεί δραστικά. Συγκεκριμένα, στο απολογιστικό της 28ης Μαρτίου ο αριθμός ήταν μηδενικός. Οφείλεται, άραγε, στο ηχηρό μήνυμα της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Κω; Ή στην άρτι υπογραφείσα συμφωνία με την Τουρκία; «Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοι ξενοδόχοι από το Μπόντρουμ, που θεωρείται η Μύκονος της Τουρκίας, έχουν κάνει κάποια άτυπη συμφωνία με τους διακινητές, ώστε αυτοί να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από διαφορετικά σημεία, για να μην πληγεί η τουριστική κίνηση…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT