10.000 θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η έκταση του προσφυγικού δράματος έγινε χθες σαφής, με τη μακάβρια ανακοίνωση ότι οι άνθρωποι που πνίγηκαν τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο και το Αιγαίο ξεπέρασαν τις 10.000. Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι οι Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών δεν δικαιούνται να φυλακίζουν ανθρώπους που περνούν παράνομα τα σύνορα, εφόσον αυτά τα σύνορα χωρίζουν δύο μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Δύο πρόσφυγες, εξάλλου, κατέφυγαν χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. και κατέθεσαν αιτήματα, ζητώντας να μην ισχύσει η αμφιλεγόμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, η οποία στοχεύει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους που έχουν καλή γνώση της υπόθεσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε τον Μάρτιο με την Αγκυρα συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η τελευταία θα δέχεται όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν από τις ακτές της στα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και Σύρους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα πολεμικά μέτωπα στην πατρίδα τους. Ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους πρόσφυγες. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είναι ακριβώς γνωστά τα επιχειρήματα των δύο αιτημάτων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Δεν πρόκειται πάντως για κάτι απροσδόκητο, και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέμενε ότι θα κατατεθούν τέτοια αιτήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο σύστημα χορήγησης ασύλου στα ελληνικά νησιά. Στις αρχές του μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δεν συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε δεχθεί το αίτημα ενός Σύρου ομοφυλόφιλου να μην επιτραπεί η απέλασή του από την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία με την Τουρκία.

Παράλληλα, στην Ιταλία, 16χρονη πρόσφυγας έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσα στο σχολείο από τον επιστάτη, ο οποίος γνώριζε ότι βρισκόταν στη χώρα ολομόναχη. Οι εικόνες από την κάμερα ασφαλείας έριξαν φως στους λόγους για τους οποίους η 16χρονη δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο. Το περιστατικό συνέβη στη Ραγκούσα της Σικελίας, κοντά στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν οι επιζώντες του προχθεσινού ναυαγίου στα ανοικτά της Κρήτης. Οι συνεντεύξεις με τους επιζώντες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι επιβαίνοντες στο μοιραίο αλιευτικό ήταν 650 και όχι 350, όπως είχαν δηλώσει οι ελληνικές αρχές, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους επιζώντες.

«Μάθαμε από τους επιζώντες ότι στο σκάφος βρίσκονταν 648 ή 650 άνδρες γυναίκες και παιδιά. Ακούσαμε και τους δύο αριθμούς από διαφορετικούς επιζώντες, οι οποίοι τόνισαν ότι οι διακινητές μετρούσαν και ξαναμετρούσαν τους επιβάτες δύο φορές την ημέρα, πριν από την αναχώρηση», είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζόελ Μίλμαν. «Με βάση αυτές τις μαρτυρίες, φοβόμαστε ότι οι αγνοούμενοι είναι 320». Τουλάχιστον 10 σοροί έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα.

Η φετινή χρονιά είναι πολύ πιο φονική από την περυσινή, εξαιτίας του κλεισίματος της διαδρομής του Αιγαίου. Εως τώρα, φέτος έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 2.809 ανθρώπων, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή οι θάνατοι ήταν 1.838. «Μέχρι στιγμής έχουμε σχεδόν 1.000 θανάτους παραπάνω απ’ ό,τι πέρυσι – και πέρυσι είχαμε περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χρονιά», είπε ο Μίλμαν.

«Από τις αρχές του 2014, οπότε ξεκίνησε το φαινόμενο των αυξημένων διασχίσεων της Μεσογείου, έχουμε φθάσει τους 10.000 θανάτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντριαν Εντουαρντς. «Το όριο το περάσαμε τις τελευταίες ημέρες, πράγμα εξαιρετικά θλιβερό».

Την ίδια στιγμή, το δράμα των προσφύγων δεν έχει τελειωμό, καθώς μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε κέντρο προσφύγων που στεγαζόταν σε εκθεσιακό χώρο στο Ντίσελντορφ. Ολοι οι ένοικοι κατάφεραν να διασωθούν χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση κατέγραψαν τους πυκνούς μαύρους καπνούς να βγαίνουν από το κτίριο που βρίσκεται στους χώρους της εμπορικής έκθεσης της πόλης. Στο κέντρο στεγάζονται 280 πρόσφυγες, αλλά, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δεν βρίσκονταν όλοι στο σημείο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Το κτίριο άρχισε να φλέγεται το μεσημέρι, αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο νωρίς το απόγευμα, αν και κάποιες εστίες παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δύο πρόσφυγες ανακρίνονται, χωρίς, ωστόσο, να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, μία άκρως παράξενη υπόθεση έλαβε χθες χώρα στο Κόσοβο, όπου συνελήφθη ένας Ελβετός υπήκοος αλβανικής καταγωγής, ο οποίος παρανόμως έστελνε κόσμο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στη Δυτική Ευρώπη. Ο 25χρονος άνδρας συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο «Αντεμ Τζασάρι», ύστερα από έρευνα που υπέδειξε ότι προμήθευε σε Κοσοβάρους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία μπορούσαν να ταξιδέψουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έναντι 2.500 ευρώ το άτομο.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT