Η αστυνομική βία εις βάρος άοπλων Αφροαμερικανών είναι πενταπλάσια σε σχέση με αυτήν εναντίον λευκών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από περυσινή καταγραφή τέτοιου είδους κρουσμάτων από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα για την καταγραφή της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα λοιπόν με το mappingpoliceviolence.org, μέσα στο 2015 η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 346 Αφροαμερικανούς, εκ των οποίων οι 102 ήταν άοπλοι, ήτοι σχεδόν δύο μαύρους άοπλους κάθε βδομάδα. Σχεδόν ένας στους τρεις από τους Αφροαμερικανούς που έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών το 2015 ήταν άοπλοι, ενώ ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω έλλειψης στοιχείων. Το 37% των άοπλων που σκοτώθηκε το 2015 ήταν μαύροι, παρόλο που η μειονότητα των Αφροαμερικανών ανέρχεται στο 13% του γενικού πληθυσμού. Μόλις 10 από τις 102 περιπτώσεις δολοφονιών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς το 2015 οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών και μόνο δύο από αυτούς τους θανάτους προκάλεσαν την επιβολή ποινών κάθειρξης εις βάρος αστυνομικών. Στην πρώτη περίπτωση, ο αστυνομικός καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση και εξασφάλισε το δικαίωμα να εκτίει την ποινή του μόνο τα Σαββατοκύριακα. Στη δεύτερη περίπτωση που δεν έχει τελεσιδικήσει, οι ένορκοι πρότειναν κάθειρξη 4 ετών. Τα πρωτεία δολοφονιών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς κατέχουν κατά σειρά οι πόλεις: Σικάγο, Νέα Υόρκη, Χιούστον και Λος Αντζελες.
Ποια είναι όμως τα δύο τελευταία μαύρα θύματα της αστυνομικής βίας; Ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλ εργαζόταν σε σχολική καντίνα στο Σεν Πολ της Μινεσότα για πάνω από 10 χρόνια. Σύμφωνα με ξάδερφό του, ο Καστίλ είχε αποφοιτήσει από το γυμνάσιο του Σεν Πολ με έπαινο. Επρόκειτο για ένα άνθρωπο «καθόλου συγκρουσιακό, ένα αληθινά διακεκριμένο πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι «έπεσε θύμα ρατσιστικής κατηγοριοποίησης και σκοτώθηκε γι’ αυτό». Η τοπική εφημερίδα Star Tribune έγραψε ότι ο Καστίλ είχε μικροπαραπτώματα στο ποινικό του μητρώο. «Αυτός ήταν ο πατέρας μου και μου τον πήραν» δήλωσε, βυθισμένη στο πένθος η αδερφή του Αλίσα Καστίλ. «Κάτι πρέπει να αλλάξει γιατί σκοτώνουν τους μαύρους άνδρες μας».
Ελάχιστα είναι γνωστά για τον Αλτον Στέρλινγκ, 37 ετών. Πατέρας πέντε παιδιών πουλούσε cd και dvd στο πάρκο όπου σκοτώθηκε στη Λουιζιάνα. «Αν του ζητούσες το πουκάμισό του, θα στο έδινε» είπε η θεία του στην εφημερίδα The Advocate. «Μπορούσε να σου δώσει τον κόσμο», πρόσθεσε. Ωστόσο, ένας ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, με αδικήματα που σχετίζονταν με ληστείες, χρήση βίας και ναρκωτικά. Το 2009 είχε συλληφθεί για αντίσταση κατά της Αρχής και παράνομη οπλοφορία. Η αδερφή του, πάντως, επέμεινε ότι ο Στέρλινγκ προσπάθησε να ορθοποδήσει και να βγάλει τα προς το ζην μετά την τελευταία του καταδίκη το 2011.
Aπό το 2014 έχει υπάρξει μεγάλη δημοσιότητα γύρω από δολοφονίες Αφροαμερικανών, με πιο γνωστή αυτή του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον. Η πιθανότερη εξήγηση για τη δυσμενέστερη μεταχείριση μαύρων από την αστυνομία είναι ο υποσυνείδητος ρατσισμός. Ερευνες έδειξαν για παράδειγμα ότι σε βιντεοπαιχνίδια προσομοίωσης, οι αστυνομικοί πυροβολούν ταχύτερα εναντίον Αφροαμερικανών υπόπτων.