Διάλογο με το PP προτείνει στους Ισπανούς Σοσιαλιστές ο Θαπατέρο

Διάλογο με το PP προτείνει στους Ισπανούς Σοσιαλιστές ο Θαπατέρο

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της έναρξης ενός διαλόγου στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς όπως υπογράμμισε μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα ήταν «αρνητική και άβολη».

Ο Θαπατέρο τόνισε, επίσης ότι ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Μαριάνο Ραχόι, ως επικεφαλής της μεγαλύτερης δύναμης που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, θα πρέπει κι από μέρους του να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Παράλληλα, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλουν στον σχηματισμό συνεργατικής κυβέρνησης πλειοψηφίας, «η οποία προϋποθέτει την σύνθεση συχνά αντικρουόμενων και ανταγωνιστικών πολιτικών κι ιδεολογικών θέσεων».

Σε αυτόν τον διάλογο δεν συμπεριέλαβε μόνον το δικό του κόμμα, αλλά και τους Podemos και το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV, αν και αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις με αυτονομιστικά κόμματα έχουν περίπλοκο χαρακτήρα.

Ωστόσο, στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό σημαίνει πως το κόμμα του θα πρέπει να αποποιηθεί των βασικών θέσεών του και να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Ραχόι, ο Θαπατέρο έσπευσε να δηλώσει: «Κάθε κόμμα πρέπει να υποστηρίξει τις θέσεις του και να λογοδοτεί απέναντι στους ψηφοφόρους του».

Ο Θαπατέρο αποσαφήνισε ότι η κάθε λύση στο πολιτικό αδιέξοδο  «οφείλει να είναι καλά διατυπωμένη, θεμελιωμένη και διαφανής» και «να δίνει απαντήσεις στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT