Επικηρύχθηκε ο ύποπτος της επίθεσης για 100.000 €

Επικηρύχθηκε ο ύποπτος της επίθεσης για 100.000 €

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τον 24χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρι αναζητεί η γερμανική αστυνομία ως ύποπτο για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τη Δευτέρα, που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 48, οδηγώντας φορτηγό αυτοκίνητο 25 τόνων πάνω στο πλήθος.

Αμοιβή 100.000 ευρώ προσφέρει η ομοσπονδιακή αστυνομία για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αμρι. Τα στοιχεία του υπόπτου ταυτοποιήθηκαν χάρη σε άδεια παραμονής, που εντοπίσθηκε κάτω από το κάθισμα του φορτηγού. «Καλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Ο ύποπτος ενδέχεται να είναι βίαιος και οπλισμένος!» αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία προσθέτει ότι ο Αμρι έχει ύψος 1,78, μαύρα μαλλιά και καφέ μάτια.

Ο Αμρι φέρεται να εγκατέλειψε την Τυνησία πριν από έξι χρόνια και να μετέβη παράνομα στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας. Εκεί, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για εμπρησμό σχολικού κτιρίου. Σύμφωνα με ραδιοφωνική συνέντευξη του πατέρα του, ο Αμρι ταξίδεψε πριν από έναν χρόνο στη Γερμανία. Ο τυνησιακός ραδιοφωνικός σταθμός Mosaique μετέδωσε χθες το βράδυ ότι ο Αμρι είχε αντιμετωπίσει παλαιότερα κατηγορίες ένοπλης ληστείας στην Τυνησία. Ο Αμρι μεγάλωσε στην πόλη Ουεσλάτια στην ενδοχώρα της Τυνησίας, που πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Πολλοί νέοι από την περιοχή έχουν επιλέξει να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη.

Εφθασε τον Ιούλιο

Ο Ραλφ Γιέγκερ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είπε χθες ότι ο Τυνήσιος ύποπτος έφθασε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015 και ότι η αίτηση ασύλου που κατέθεσε απορρίφθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κρατιδίου.

Ο Αμρι φέρεται να χρησιμοποίησε πολλά διαφορετικά ονόματα, ενώ εντοπίσθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να έχει διασυνδέσεις με ισλαμικές οργανώσεις. Οι υπηρεσίες αυτές τον έθεσαν υπό παρακολούθηση, η οποία διήρκεσε επτά μήνες. Η παρακολούθηση του Αμρι διεκόπη, όμως, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις εγκληματικής δράσης. Τα νέα στοιχεία δημιουργούν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, όπως είχε κάνει και για την επίθεση με φορτηγό αυτοκίνητο στη Νίκαια της Γαλλίας την 4η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης υπουργών Εσωτερικών των 16 γερμανικών κρατιδίων, Κλάους Μπουγιόν, είπε χθες μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι η υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας σε όλη τη χώρα κρίνεται πλέον αναγκαία. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την αστυνομική παρουσία και την προστασία των χριστουγεννιάτικων αγορών. Θα αυξήσουμε τις αστυνομικές περιπόλους. Οι αστυνομικοί θα φέρουν πολυβόλα και θέλουμε να καταστήσουμε δυσχερέστερη την πρόσβαση οχημάτων στις χριστουγεννιάτικες αγορές, σταθμεύοντας αστυνομικά αυτοκίνητα στις προσβάσεις τους», είπε ο κ. Μπουγιόν.

Το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της παρακολούθησης δημόσιων χώρων μέσω βίντεο.

Δηλώσεις AfD

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, εκπρόσωπος του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία είπε ότι η Γερμανία έπαψε πλέον να είναι ασφαλής για τους πολίτες της. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόακιμ Χέρμαν, είπε μιλώντας σε ραδιόφωνο του Μονάχου ότι ο κίνδυνος επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες έχει ενισχυθεί εξαιτίας της εισροής μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT