Τέλη Ιανουαρίου ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Γκάμπριελ

Τέλη Ιανουαρίου ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Γκάμπριελ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κατόπιν επίμονης παραίνεσης του πρώην καγκελαρίου Σρέντερ, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ φέρεται αποφασισμένος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την καγκελαρία της Γερμανίας, θέτοντας τέρμα στις φιλοδοξίες του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα γίνει στην κομματική διάσκεψη της 29ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα όμως με τη γερμανική εφημερίδα Bild, που επικαλείται πηγές στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η απόφαση είναι ειλημμένη καθώς ο Γκάμπριελ άκουσε τη συμβουλή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος του τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του. «Πες ότι το θέλεις», «Κάνε το, αλλιώς είμαι έτοιμος να το ξανακάνω εγώ» φέρεται να είπε ο πρώην καγκελάριος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, η επικεφαλής της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, Γιοχάνα Ικερμαν, εξέφρασε αμφιβολίες για τη δημοτικότητα του Γκάμπριελ στο εσωτερικό του κόμματος και χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» την επιλογή υποψηφίου με απόφαση κορυφής, αντί μιας ψηφοφορίας από τη βάση. Περισσότερο όμως από το ποιος θα είναι υποψήφιος του κόμματος, το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στόχευση της προεκλογικής εκστρατείας των Σοσιαλδημοκρατών. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel την Κυριακή, ο Γκάμπριελ είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αποφύγει «πάση θυσία» την επανάληψη της συγκυβέρνησης υπό την Αγκελα Μέρκελ. Ο αντικαγκελάριος είχε δηλώσει ανοικτός σε μια συγκυβέρνηση με τους Πρασίνους και το φιλελεύθερο FDP, αλλά και σε μια συγκυβέρνηση με τους Πρασίνους και την Αριστερά. «Αυτό εξαρτάται απολύτως από το κόμμα της Αριστεράς», δήλωσε. «Αν το κόμμα θέλει να βγούμε από το ευρώ και να μην λαμβάνουμε μέρος σε αποστολές του ΟΗΕ για την αποτροπή γενοκτονιών, τότε δεν μπορούμε να συνεργαστούμε», προσέθεσε. Και οι δύο αυτές θέσεις είναι μειοψηφικές στους κόλπους της Αριστεράς, ενώ οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που ζητούν συγκυβέρνηση, εφόσον οι Σοσιαλδημοκράτες προβούν σε παραχωρήσεις στην κοινωνική πολιτική, ακούγονται όλο και πιο δυνατά.

«Πρόβα» συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς γίνεται στον Δήμο του Βερολίνου, ενώ πιθανός είναι ένας ακόμη τέτοιος συνασπισμός στο μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Σάρη, στην οποία θα γίνουν εκλογές τον ερχόμενο μήνα. Οσοι όμως ευελπιστούν στη μεταλαμπάδευση ενός τέτοιου συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στο απρόσμενο τέλος της περιόδου Μέρκελ, δεν έχουν κοιτάξει καλά τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Και στο τελευταίο βαρόμετρο Deutschlandtrend, κανένας άλλος πιθανός συνδυασμός κομμάτων δεν υπερβαίνει το 50%, παρά μόνον ο υπάρχων «μεγάλος συνασπισμός». Συγκεκριμένα, η ένωση CDU-CSU της Μέρκελ συγκεντρώνει 37%, αντί 38% του συνασπισμού SPD, Πρασίνων και Αριστεράς. Οσο για το «πυροτέχνημα» της συγκυβέρνησης με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους, οι δημοσκοπικές πιθανότητες είναι ακόμη πιο ισχνές, αφού το σύνολο των τριών κομμάτων δεν ξεπερνά το 34%. Στη μέτρηση αυτή το ακροδεξιό λαϊκιστικό AfD συγκεντρώνει 15% και αναδεικνύεται σε τρίτο κόμμα, αποτρέποντας ουσιαστικά κάθε άλλο μετεκλογικό σενάριο πλην της επανασύστασης του παρόντος συνασπισμού.

Πολύ πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου, θα διεξαχθούν οι «μικρές εκλογές» στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας. Αν η πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών Χανελόρε Κραφτ ηττηθεί, τότε οι οιωνοί εις βάρος των φιλοδοξιών του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν θα είναι μόνο δημοσκοπικοί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT