280.000 νέοι μετανάστες το 2016 στη Γερμανία

280.000 νέοι μετανάστες το 2016 στη Γερμανία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία δέχθηκε 280.000 νέους αιτούντες άσυλο το 2016, αριθμός μικρότερος κατά δύο τρίτα σε σχέση με τον αριθμό-ρεκόρ των 890.000 ανθρώπων που είχαν φτάσει στη χώρα το 2015, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2016, οι αιτήσεις ασύλου ατόμων από τη Συρία αποτελούσαν το 36% του συνόλου. Ακολουθούσαν οι αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς (17%) και Ιρακινούς (13%). «Είναι η απόδειξη ότι τα μέτρα που έλαβαν η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργούν… αυτές οι μεταναστευτικές ροές μπορούν να διευθετηθούν και να ελεγχθούν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), που είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, εξετάζει αυτή την ώρα 745.545 αιτήματα ασύλου, η πλειονότητα των οποίων έχει κατατεθεί από μετανάστες που έφθασαν με το μεγάλο κύμα του 2015.

Αυτές οι ροές υπέβαλαν τη διοίκηση, που ήταν σαφώς υποστελεχωμένη σύμφωνα με τα ΜΜΕ, σε ισχυρή πίεση και έστρεψαν μέρος της κοινής γνώμης εναντίον της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ανοίξει τις πύλες της χώρας στους πρόσφυγες τον Σεπτέμβριο του 2015. Το βαυαρικό κόμμα CSU, συντηρητικός εταίρος της Μέρκελ, απαιτεί από την κυβέρνηση να κρατήσει μια ετήσια ποσόστωση 200.000 αιτήσεων ασύλου, κάτι που η καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται.

Το κλείσιμο της «διαδρομής των Βαλκανίων» και η υπογραφή μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία τον Μάρτιο, στην οποία είχε πρωτοστατήσει η Μέρκελ, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αφίξεων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ έλαβε επίσης πολλά μέτρα, κυρίως αναγνωρίζοντας πολλές χώρες των Βαλκανίων ως ασφαλείς χώρες με αποτέλεσμα να διευκολυνθούν οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα, ενώ λογαριάζει να κάνει το ίδιο και για τις χώρες του Μαγκρέμπ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και στη συνέχεια η Ελλάδα είναι οι χώρες όπου κατατέθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου το τρίτο τρίμηνο του έτους 2016, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι τα δύο βασικότερα θέματα στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία ενόψει της αναμέτρησης του φθινοπώρου. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Ντε Μεζιέρ και Χάικο Μάας, ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα ειδικά μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με 12 νεκρούς.

Τα νέα μέτρα θα καταστήσουν ευκολότερη την καταγραφή των μεταναστών που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά δεν έχουν φύγει ακόμη. Εκτός όμως από την αυστηρότερη αντιμετώπιση ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, ο Ντε Μεζιέρ πρότεινε αναδιάρθρωση των αρχών ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν είχε προτείνει εκ νέου τον αποκλεισμό Ελλάδας και Ιταλίας από τη Ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους οι δύο χώρες για την ανταλλαγή στοιχείων που αφορούν σε εγκληματίες.

Οπως είπε ο Χέρμαν, άνθρωποι που ταξιδεύουν αεροπορικά ή με οχήματα και διασχίζουν τις δύο χώρες έπρεπε να ελέγχονται στα σύνορα των δύο αυτών χωρών και ζήτησε να τους δοθεί διορία συμμόρφωσης μέχρι τα τέλη του 2017.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT